Vés al contingut

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Més humil, propera, atenta i accessible. Així és l’Església que promou el prefecte de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles. El cardenal filipí Luis Antonio Tagle, de visita a Barcelona, ha defensat un cristianisme de “formes senzilles per anar a trobar les persones allà on són”. I ho ha explicitat amb el seu tarannà afable i obert en l’acte celebrat l’Auditori del Fòrum de Barcelona.

Tagle ha insistit en què els cristians han de “tornar al contacte personal”. Diu que el papa Francesc demana fer aquest canvi d’estil i de mentalitat per acompanyar les baules més febles de la societat. I ha parlat en concret dels joves, dels malalts i de la gent.

“L’evangelització ha de desplaçar-se cap als espais humans”, ha apuntat en una conversa prèvia amb els periodistes. Ha explicat de quina manera s’ha de presentar l’experiència de Jesús, amb el focus posat en les persones i no en l’ocupació d’espais físics o geogràfics.

En el cas del Sínode sobre la sinodalitat ha dit amb molta claredat: “Sense el treball de les esglésies locals, poc tenim a discutir a Roma”. I ha subratllat que el papa Francesc busca “un estat de vida, una actitud i no tan sols una trobada al Vaticà cada tres anys”.

Perquè l’Església recuperi “la confiança de la gent” Tagle ha defensat que “les institucions han de ser prou humils per reconèixer allà on han fallat”. Ha recordat que “les institucions les fan les persones” i ha fet una crida a “recrear la confiança de les institucions amb un nou esperit”, conscient que això implica “un canvi de mentalitat i de cor”.

Com a president de Càritas Internacional, Tagle ha valorat la feina de tots els qui acompanyen les víctimes del conflicte a Ucraïna. I ha lamentat l’inici d’una guerra entre “germans cristians”; en aquest punt hi llegeix un camí de reconciliació: “És quelcom més profund que les nostres diferències polítiques o econòmiques, som germans i germanes en la fe”.

Pel que fa al treball diplomàtic de la Santa Seu amb Rússia, diu no li consta cap interlocució concreta del pontífex amb l’Església ortodoxa russa. Però ha assegurat que sí que hi ha aquests dies “molts contactes personals” des de l’àmbit de la Secretaria d’Estat del Vaticà i dels departaments que treballen en l’àmbit del diàleg interreligiós. “Aquests dies estan molt ocupats”, ha assegurat. Amb tot, ha demanat “no oblidar la resta de conflictes oberts en molts altres llocs del món”.

“La inspiració prové del testimoni de la gent”

I és que tot el que diu Tagle gira entorn de la trobada humana amb les persones. El cardenal s’ha guanyat el públic en el parlament i el diàleg amb l’auditori. Càritas Diocesana de Barcelona, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i la delegació de joves de la diòcesi de Barcelona han organitzat aquest a l’acte conjuntament, per reflexionar sobre com es pot ‘Acollir i acompanyar en un món canviant’. L’han acompanyat un miler de persones vinculades a una trentena d’entitats religioses educatives i socials.

Testimonis de diverses realitats han pujat a l’escenari per formular preguntes concretes al cardenal. Des del món educatiu, l’escola Vedruna Àngels, del barri del Raval, ha compartit les dificultats d’acompanyar el patiment d’infants i joves en temps de pandèmia. Una dona gran ha parlat de l’aïllament durant les setmanes més dures del confinament. Una noia jove ha explicat que ha demanat el baptisme. I una família ha explicat també la seva experiència de fe viscuda a casa.

A totes les interpel·lacions, Tagle ha plantejat un canvi de mirada. “Com veig la realitat? Si hi veig un problema, buscaré una solució”. I els ha dit, en canvi, que si es tracta d’un dilema el que cal és “inspiració”. I que “la inspiració prové del testimoni de la gent que han passat per la mateixa situació i que han aconseguit sobreviure”.

El bisbe auxiliar de Barcelona Javier Vilanova ha presidit l’acte en absència del cardenal Joan Josep Omella, que era a la presa de possessió del nou bisbe de Calahorra i La Calzada-Logroño a la cerimònia d’inici del seu ministeri episcopal. També hi han assistit l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, el bisbe de Terrassa, Salvador Cristau i el director del Secretariat de Pastoral amb Joves de l’Arquebisbat de Barcelona, Carlos Bosch. i la delegada de la pastoral de fe i cultura de l’Arquebisbat de Barcelona, la religiosa del Sagrat Cor Margarita Bofarull.

Els han acompanyat autoritats del món civil, com l’ambaixador de Filipines, Philippe Lhuillier; la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat, Victòria Alsina; el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena; la cònsol general de Filipines, Maria Theresa S.M Lázaro; la directora d’Afers Religiosos de la Generalitat, Yvonne Griley; el director general de Prospectiva i Innovació en l’Acció Exterior de la Generalitat, Joan Maria Piqué. També representats de diverses entitats educatives i religioses, com el president i el secretari de la Unió de Religiosos de Catalunya, el caputxí Eduard Rey i el jesuïta Llorenç Puig, la secretària general de Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Meritxell Ruiz, el president de la Fundació Escoles Parroquials, Ignasi Garcia i Clavel, la presidenta i el director de la Fundació Vedruna Catalunya Educació, Montserrat Espinalt i Josep Closa, el president de Càritas Catalunya, Francesc Roig, el director de Càritas Barcelona, Salvador Busquets, el president de la Fundació Blanquerna, Salvador Pie, i el president de Càritas Espanyola, Manuel Bretón.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.