Vés al contingut
caixa-forum-macaya
Fotografia: Fundació "la Caixa".

Fundació "la Caixa" 'Pobresa de temps, un repte social per abordar' és la sessió que l'Observatori Social de la Fundació ”la Caixa” presenta aquest dimecres 31 de gener a les 18:30 h a CaixaForum Macaya. Una trobada que té per objectiu debatre sobre què és la pobresa de temps, a qui afecta més, quins impactes té en la desigualtat en diferents eixos i què es pot fer per reduir-la des de l’acció política.

Aquesta sessió anirà a càrrec de Margarita Vega-Rapun, investigadora al Center for Time Use Research de la University College London i autora de l’estudi The multidimensionality of poverty: Time poverty in Spain (2021); i Sara Moreno, professora de sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigadora del Centre d'Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT). L’acte estarà moderat per la periodista Silvia Angulo. El debat serà iniciat per la intervenció en vídeo de l'eurodiputada Lina Gálvez, especialista en pobresa de temps i també autora de l'informe The multidimensionality of poverty.

Els experts protagonitzaran a CaixaForum Macaya una conversa a dues mans on s’analitzarà com fa anys que la definició de pobresa està qüestionada com un valor únicament social, però la pobresa de temps encara es fa servir de manera escassa quan se’n valoren les múltiples dimensions. Malgrat això, les persones sense temps per a elles mateixes no poden desenvolupar noves habilitats i oportunitats, crear comunitat, participar en democràcia i un llarg etcètera, fet que n’impedeix un lliure desenvolupament com a persones i la participació plena en societat. Segons l'informe que es debatrà en aquesta sessió, el 35% de les dones a Europa pateix pobresa de temps. En paraules de Marta Junqué, coordinadora de la Time Use Initiative i qui farà les paraules de tancament del cicle “la pobresa de temps és un problema amb rostre de dona”.

Un cicle que analitza la gestió del temps

Aquesta sessió tanca el cicle 'El dret al temps, debat clau per al segle XXI', que va començar el passat 17 de gener a CaixaForum Macaya i que durant dues sessions ha analitzat amb les aportacions de diferents experts l’organització del temps com un acord social que defineix la capacitat que tenim per desenvolupar-nos plenament com a persones.

Una iniciativa que també ha posat sobre la taula com el dret al temps (propi) pot reduir desigualtats, reequilibrar els temps de la nostra vida i proveir més benestar per a la ciutadania.

Experiència en economia i sociologia

Margarita Vega és economista amb una àmplia trajectòria acadèmica i professional. Posseeix un doctorat sobre pobresa de temps de la Universitat Pablo de Olavide, Sevilla. També ha obtingut mestratges en Desenvolupament Econòmic i en Desenvolupament Econòmic Local, aquesta última de la London School of Economics. La seva experiència inclou rols en recerca, consultoria i assessorament en diverses institucions, com el Centro de Investigación sobre el Uso del Tiempo, el Joint Research Centri i la Comisión Económica para América Latina y el Caribe (ECLAC). Ha publicat extensament i participat en conferències internacionals, centrant-se en temes com l'ús del temps, la pobresa i la igualtat de gènere. A més, Margarita és cofundadora de l'Observatorio de Género, Economía, Política i Desarrollo (GEP&DO) i forma part de grups de recerca relacionats amb l'economia ecològica, el feminisme i el desenvolupament.

Sara Moreno és doctora en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Actualment, és professora del Departament de Sociologia de la UAB i investigadora del Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball i de l’Institut d’Estudis del Treball. Ha estat vicedegana de Professionalització (2009- 2015), vicedegana de Relacions Institucionals (2015-2016) a la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la UAB i vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat de la UAB (2016-202).

La seva trajectòria acadèmica comença el 2002 com a becària en règim de formació de personal investigador (FPI) al QUIT. El setembre del 2007, defensa la tesi doctoral «Temps, treball i benestar: una aproximació des de la vida quotidiana», mereixedora del Premi Extraordinari del Departament de Sociologia. Durant aquests anys ha fet una estada predoctoral al centre d’investigació Cambio de la Universitat de Florència i una estada postdoctoral al Center for International Business Studies a la Universitat de South Bank de Londres.

Compta amb diverses publicacions, és revisora de revistes especialitzades en les seves àrees de coneixement, ha estat avaluadora de projectes competitius, ha format part de tribunals de premis en l’àmbit de la recerca i és membre del Comitè d’Investigació de Sociologia del Treball de la Federación Española de Sociología.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.