Amb el suport de: |
Fundació "la Caixa" La directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán; el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga; la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, i el regidor de Sants Montjuïc, Marc Serra, han visitat avui el primer bosc vertical amb arbres en suspensió, que s’ha instal·lat a l’entrada de CaixaForum Barcelona. L’equipament cultural celebra així amb la ciutat el vintè aniversari de la seva creació.
A l’antiga paret del Palau de la Metal·lúrgia, al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona, s’hi han disposat, al llarg de 535 m², una desena d’arbres de grans dimensions i més de 19.000 plantes de 104 espècies diferents. El conjunt, de 12 metres d’alçada i 50 d’amplada, constitueix un nou pulmó verd, un organisme viu i canviant que es transformarà davant dels ulls dels visitants a mesura que les estacions de l’any es vagin succeint, cosa que es podrà notar especialment en l’arbrat i les plantes enfiladisses.
En sintonia amb l’aposta de la Fundació ”la Caixa” per fomentar la intersecció entre la cultura i la ciència, al nou bosc vertical natura i art es converteixen en elements inseparables. A través d’una obra escultòrica, es pot veure allò a què no s'acostuma a prestar atenció, perquè és sota terra: les arrels. Una escenografia especial, amb jardineres que mostren el tronc amb les arrels escultòriques suspeses, permet recordar aquest element, que no solament subjecta les plantes, sinó que també és símbol del lloc on tot neix, i ens subjecta i ens permet créixer de la mateixa manera que la cultura ens vertebra i ens transforma.
Per a aquest bosc, que és al mateix temps una obra d’art viva, s’ha dut a terme una selecció botànica basada en criteris que van més enllà de l’estètica i l’ornamentació. La sostenibilitat i la millora de la biodiversitat han estat els eixos entorn dels quals s’ha projectat el bosc, de manera que s’han escollit plantes autòctones, com l’espígol, la sàlvia o el romaní, i d’altres d’adaptades al nostre clima, en un autèntic homenatge al Mediterrani, que es veu representat en 9 espècies d’arbres: l’olivera, el garrofer, el magraner, el xiprer, l’avellaner, el tamariu africà, el pollancre negre, el salze i el pollancre blanc.
En paraules de la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán: "Avui fem aquest obsequi a Barcelona, un bosc de l’hospitalitat que connecta la ciutat amb la muntanya de Montjuïc". El bosc serà "un espectacle fascinant per diversos motius: pel seu efecte paisatgístic, tan ple de vida que és un cant a la biodiversitat; per la tan necessària renaturalització dels espais urbans, i per la seva funció didàctica, que ens recorda que el verd ens ajuda a viure millor i que la natura és a tot arreu".
El projecte impulsat per la Fundació ”la Caixa” també ha tingut en compte en tot moment que es poguessin garantir unes relacions positives amb la fauna local i la migratòria. El bosc atraurà diversos animals que hi podran niar, alimentar-s’hi o pol·linitzar-ne les flors. Els primers dies de plantació dels arbres, i coincidint amb l’inici de la primavera i les primeres floracions, ja s’hi poden observar visites freqüents d’abellots.
Constantí Serrallonga, director General de Fira de Barcelona, ha afirmat: «Valorem molt positivament aquesta actuació, ja que el seu caràcter innovador, singular i sostenible encaixa perfectament amb les peculiaritats del recinte firal i la seva futura modernització, i perquè dona un valor afegit entorn de Montjuïc i al seu vincle amb la ciutat».
Optimització del consum d’aigua
Amb l’objectiu d’optimitzar els recursos naturals, el manteniment es basarà en el consum d’aigües pluvials i l’aprofitament de l’aigua de reg, amb un sistema de reaprofitament de l’aigua altament eficient. El bosc vertical disposa de 13 dipòsits per emmagatzemar-hi l’aigua, amb 2.000 litres de capacitat cadascun, que es calcula que podran cobrir prop d’un mes d’autosuficiència de reg a l’estiu i més de tres mesos durant l’hivern. Cada jardinera tindrà a la part inferior una zona per al drenatge que estarà connectada amb el sistema de baixants d’aigua perquè després es pugui reutilitzar.
Des de la plantació no s’ha consumit aigua de la xarxa, ja que es continua utilitzant la que hi ha als dipòsits, que s’han carregat una sola vegada per a la prova de càrrega.
A més, el sistema de reg actua per sector, de manera que s’assegura una distribució controlada de l’aigua a les plantes que ho necessiten.
En la creació del bosc vertical promogut per la Fundació ”la Caixa” hi han participat més d’un centenar de professionals, des de jardiners i enginyers agrònoms, de camins i industrials fins a arquitectes. Es tracta d’una idea original de Jardineria Artística Babilon, que ha coordinat el projecte, realitzat en col·laboració amb 20 empreses, entre elles L’Obrador Arquitectura i Paisatge, Vidal i Solanes Arquitectes i Most Enginyers.
La Fundació ”la Caixa”, pionera en jardins verticals
Amb l’objectiu de tornar a una idea de ciutat més natural i destacar el paper indispensable de la natura a les zones urbanes, la Fundació ”la Caixa” ha estat pionera en la instal·lació de jardins verticals.
El que hi ha a CaixaForum Madrid, inaugurat el 2007, va ser el primer d’Espanya i és el que té la superfície contínua més gran del món. Aquest mur vegetal grandiós, dissenyat pel botànic Patrick Blanc, sobreviu sense terra, ja que només necessita l’aportació d’aigua i nutrients.
D’altra banda, el Museu de la Ciència CosmoCaixa també té el seu propi jardí vertical, que inclou més de 15 espècies de plantes, totes mediterrànies o adaptades al clima mediterrani, amb una gran varietat cromàtica de flors i 5 sistemes de substrats i cultiu hidropònic.
Així mateix, CaixaForum València acull el jardí vertical interior més gran d’Europa, amb una superfície d’uns 700 metres quadrats. Aquest gran espai natural, instal·lat a l’edifici Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències, té més de 20.000 plantes de 150 espècies diferents.
Ara, la Fundació ”la Caixa” commemora amb aquesta instal·lació el vintè aniversari de CaixaForum Barcelona, que en les dues últimes dècades s’ha convertit en un equipament cultural de referència per a la ciutat: ha organitzat més de 220 exposicions i el 2022 ha rebut més de 518.000 visitants.
El bosc vertical es convertirà en un lloc al voltant del qual se celebraran tallers per a casals d’estiu i per a famílies, per a escolars i per a públic general, així com començarà a formar part de la visita guiada a l’edifici de CaixaForum Barcelona. A més, quan comenci el nou curs escolar el bosc serà també un inspirador llenç per a tallers d’il·lustració científica sobre botànica. En totes aquestes activitats es donarà valor a les relacions entre les espècies i amb l’entorn natural de Montjuïc, i també a la importància del bosc com a ésser viu.