(Ignasi Escudero –CR) Acompanya Fundació Ca n’Eva i l’arquebisbat de Barcelona posen en marxa el Servei Integral d’Acompanyament al Dol i la Malaltia (SADiM). Aquesta iniciativa, nascuda arrel de l’encàrrec del cardenal Joan Josep Omella de reforçar l’acompanyament al dol del Secretariat diocesà de Pastoral de la Salut, servirà per sumar esforços en una situació sanitària i de vivència del dol que està portant situacions “especialment dures”.
Els serveis d’acompanyament al dol que no s’han interromput en cap moment, estan atenent especialment a persones de mitjana edat que han perdut la seva parella o als seus pares a causa de la COVID-19, i que s’han trobat sense poder veure’ls o acomiadar-los en el darrer moment. Per Miquel Mora, director de Ca n’Eva, “la impossibilitat d’acomiadar a la persona estimada afegeix un plus de dolor i confusió en el procés de dol”.
Ca n’Eva, entitat hospitalària que segueix el carisma de l’Orde de Sant Joan de Déu, compta amb més de 15 anys d’experiència en l’acompanyament al dol. El seu director destaca dels temps actuals que moltes persones “estan especialment colpides, tristes o amb ràbia”. Si bé “poques persones moren soles, i menys des de la perspectiva de la fe, ens estem trobant amb situacions molt dures de viure per als familiars més propers”, ha explicat Mora.
Una part fonamental per iniciar el procés de dol passa per un acomiadament proper. Un fet que no ha estat possible per aquells familiars que “s’han trobat amb un taüt que no podien obrir per motius sanitaris o a qui han fet arribar les cendres”, sense poder viure una cerimònia d’acomiadament.
Un servei al centre de la ciutat
El nou servei promogut per Ca n’Eva i l’arquebisbat, que té el seu espai físic a la plaça Urquinaona de Barcelona, vol sumar les activitats que ambdues entitats ja estaven desenvolupant. Grups de dol, acompanyament personalitzat i visites a malalts als hospitals o domicilis són alguns dels serveis que voluntaris i professionals porten temps duent a terme. Unes activitats que les mesures per evitar la propagació del virus no han interromput, però sí que han obligat a adaptar-se. Un exemple en són els grups de dol, que compten amb 2 acompanyants per una millor qualitat, que han passat de 10 a 4 persones per complir amb els quòrum de grups dictaminat per les autoritats.
El SADiM ofereix programes d’acompanyament individual, grupal (atenció en grups de màxim 10 persones, quan les condicions ho permetin) i de parella i família. També es contempla un programa d’assessorament i suport pel seguiment de casos i, finalment, tallers formatius per dotar de recursos per acompanyar en l’elaboració del dol. Aquests darrers estan adreçats especialment a professionals de l’atenció sanitària i de les cures en general, així com també del món educatiu (CAP, centres residencials, menors, tutelats, centres educatius).