Vés al contingut
budisme-catalunya-2023
Galeria d'imatges

Roger Vilaclara –CR La Jornada de Budisme a Catalunya, que organitza la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes (CCEB), s’ha centrat enguany en el pas dels anys i la consciència del temps. La d’aquest diumenge ha estat la tretzena edició d’aquesta iniciativa i s’ha celebrat a l’espai Torre Jussana de Barcelona. Amb gairebé un centenar de participants inscrits, es constata que el budisme viu un “moment dolç”. “Però això no ens ha de portar a banalitzar la nostra religió”, diu Glòria Puig, presidenta de la CCEB, en conversa amb Catalunya Religió durant la jornada.

El pas dels anys i l’envelliment són temes “molt interessants a tractar des del budisme”, assegura Puig. De les jornades, subratlla la idea de “no avançar-se a les coses que no sabem si passaran”. “Tampoc ens hem de quedar ancorats en el passat i en la idea que tot funcionava millor abans”, diu. Les presentacions del dia han remarcat la importància de “saber que a cada pas, estàs en l’ara i aquí”.

“Les jornades de budisme són una oportunitat única per trobar-se i intercanviar opinions”

Al llarg del dia, els participants han pogut viure i escoltar fins a 6 presentacions diferents sobre el sentit de la vellesa i el valor de fer-se gran. S’han parlat temes com la por a l’envelliment, la vellesa com a element clau en el camí del Dharma, l’art de fer-se gran o l’acompanyament. També hi ha hagut espai per una petita representació sobre les crisis de les dècades des de la perspectiva budista. Després del dinar i una "caminada conscient", els participants s’han dividit en sis espais diferents on s’han fet debats diversos. Les jornades han acabat amb un concert d’Albert Oliveres i la presentació de les conclusions dels sis grups de debat.

Per a Puig, les jornades sobre budisme a Catalunya són “una oportunitat única per trobar-se i intercanviar opinions”. Amb les jornades, “veiem que hi ha diferents maneres d’abordar els mateixos punts del budisme”. És una manera, explica, de veure “la diversitat dins la unitat”.

La d’enguany l’han preparat conjuntament totes les entitats budistes de Catalunya que han volgut participar-hi. La temàtica de la jornada es va escollir a través d’una votació entre totes les associacions. “Qualsevol tema es pot tractar des del budisme”, reconeix Glòria Puig.

La valoració de la jornada “és molt positiva”, assegura la presidenta de la CCEB. “Les 90 persones inscrites demostren que la gent té ganes de trobar-se i parlar del budisme”, explica. En la mateixa línia i sobre el budisme a Catalunya, explica que la seva religió “viu un moment dolç”. “Hi ha músics, famosos i artistes que practiquen budisme i que ho diuen obertament”, ha explicat. Amb tot, tot té la seva part bona i la seva part dolenta. “La part dolenta és, quan parlem de budisme, caure en la banalització”, conclou.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.