Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor

Glòria Barrete –CR L'any 1218, fa vuit segles, es funda a Barcelona l'Orde de la Mercè. Ho fa aleshores sant Pere Nolasc amb l'objectiu i missió de redimir els captius de l'època. Aquest any que just hem finalitzat la Família Mercedària ha estat de celebració, han celebrat vuit-cents anys d'història. Catalunya Religió felicita als lectors el nou 2019 amb el provincial dels mercedaris de la província d'Aragó, José Juan Galve.

Fa vuit segles l'Orde de la Mercè neix a partir de la inquietud d'un jove mercader barceloní. Una època amb molta gent captiva pels conflictes entre musulmans i cristians. Nolasc, el jove mercader, se n'adona d'aquest drama i decideix posar-hi remei oferint-se ell a canvi dels captius. Neix així l'Orde de la Mercè, en un acte solemne a la catedral de Barcelona, amb la presència del bisbe de Barcelona, Berenguer de Palau, i del rei Jaume I.

Un orde marià que decideix adoptar l'hàbit blanc en senyal de devoció a la Mare de Déu i a qui els mercedaris anomenen encara avui com 'la seva mare'. El primer convent dels mercedaris es funda a Barcelona, on actualment es troba Capitania General. Amb la desamortització de Mendizábal perden tota aquella part i resta només per a ells l'església de la Mercè, avui ja basílica, adossada en aquell temps al convent. Aquest darrer any han tornar a fer-se càrrec de la gestió pastoral els mercedaris, han tornat de nou a casa seva, on l'Orde va néixer.

Cada any una personalitat desitja un bon any als lectors de Catalunya Religió: el 2012 va ser la ninotaire Pilarín Bayés a Vic; el 2013, sor Lucia Caram a Manresa; el 2014 la música del Grup de Gospel dels maristes; el 2015 el bisbe Joan Piris, ho feia des dels pisos del seminari de Lleida; el 2016 ho va fer la comunitat parroquial de la parròquia Sant Francesc d'Assís de les Franqueses del Vallès, el 2017 el grup Kairoi vinculat als maristes, i el 2018 els promotors de la campanya #TrencantFronteres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.