A casa de petit feien servir l’expressió vindrà el Moro Musa com a presagi d’una calamitat. Aquesta figura llegendària corresponia al personatge real del militar musulmà Musa ibn Nusair que havia conquerit diverses ciutats durant la invasió musulmana de la península. Al imaginari col·lectiu existia un registre que associava els musulmans amb el perill. Són associacions fàcils que un cop fetes perduren. Després de centenars d’anys aquesta relació és viva a través de noves formulacions. La visió occidental de l’Islam encara està condicionada per estereotips i prejudicis incrustats en el propi imaginari col·lectiu.
Per progressar en la convivència cal superar qualsevol prejudici que situï els musulmans fora de l’espai de relació social. Els musulmans a Occident, a més de vèncer els prejudicis heretats de temps antics, han de vèncer les prevencions que té el pensament modern enfront la religió. Les corrents laïcistes, força dominants en alguns àmbits de creació d’opinió, han generat un refús vers tota religió. Primer fou la catòlica perquè era la majoritària en aquestes societats, però a mesura que l’Islam s’ha anat consolidant com a religió minoritària majoritària, la mateixa actitud s’ha manifestat contra aquesta religió. Progressivament dins l’imaginari col·lectiu occidental s’ha estès el convenciments de que els musulmans professen una religió violenta i antidemocràtica.
Sense treure o disminuir cap de les responsabilitats que determinades corrents de l’Islam tenen alhora d’alimentar aquesta imatge, considero que cal reconduir la opinió que est é sobre aquesta religió i refer el relat que les societats occidentals tenen sobre ella. És condició que des de l’Islam cal prendre iniciatives contundents per millorar la seva imatge a l’Occident, però des de les nostres societats s’ha de fomentar un coneixement més rigorós de la religió musulmana. Cal resoldre els malentesos i distorsions que dificulten una comprensió real de l’Islam i reconstruir el ponts que permetin enfortir les seves expressions moderades i dialogants.