Un nou any el Govern de la Generalitat convoca el guardó Memorial Cassià Just. Aquest memorial, que ja porta quatre edicions, és el reconeixement a la contribució positiva que persones o institucions han fet a la construcció d’un espai comú de convivència a partir de la integració de la pluralitat religiosa. Els objectius del guardó fan justícia al nom del memorial. L’abat de Santa Maria de Montserrat, Cassià M. Just, exemplificà en vida el valor del diàleg honest i sincer des del respecte a les idees i conviccions. El monestir de Santa Maria de Montserrat fou l’espai on, en els any difícils per les llibertats ciutadanes i nacionals, tothom hi trobà acollida.
Avui, la iniciativa de la Generalitat de Catalunya, instrumentada a partir de la Direcció General d’Afers Religiosos, vol exemplificar aquesta esperit de diàleg acollidor i integrador. Aquesta iniciativa és molt positiva perquè ens recorda que cal dialogar des de la diversitat i acollir a les persones integrant-les en un projecte comú de convivència respectant les seves diferències. Els guardonats de les edicions anteriors, el cardenal Carlo M. Martini, la germana Teresa Losada i la comunitat Filipense de l’Escola Nostra Senyora de Lurdes de Barcelona, són, cadascú amb els seus talents, una mostra clara del compromís a favor del compromís per l’entensa a favor de la convivència cívica.
Aquest memorial del Govern de la Generalitat és una iniciativa molt encertada. Les societats contemporànies són diverses en molts aspectes i per afirmar la convivència cívica cal diàleg i acords. Per fer-ho possible calen espais de llibertat per afavorir la trobada sincera des de la pluralitat de mirades on definir els valors que ens identifiquen i apleguen com a societat oberta, democràtica i cívica. En aquest diàleg, les religions fan una gran aportació ja que per moltes persones la vivència de la fe és font de sentit i fonament de vida interior.
Poden presentar candidatura al guardó Memorial Cassià Just, a través de la Direcció General d’Afers Religiosos, qualsevol persona, institució o ens local, proposant persones, entitats o institucions que hagin destacat en la defensa dels drets de llibertat religiosa, el foment del diàleg entre opcions religioses, la difusió de la diversitat religiosa present a Catalunya o la promoció de la convivència i la cohesió social en l’àmbit de les diferents religions. D’acord a les bases de la convocatòria els proposats poden haver desenvolupat la seva tasca a Catalunya o en qualsevol altre país. El reconeixement és tant per tota una obra o per una actuació concreta. De nou aquest guardó ofereix una oportunitat excel·lent per presentar com a models a imitar el compromís d’unes persones o institucions a favor del respecte i diàleg amb les religions.