L’obra de l’artista plàstic Joseph Beuys (1921-1986) està fortament relacionada amb la ciutat de Manresa. L’acció creativa anomenada Manresa 66, promoguda pel propi Beuys juntament amb els danesos Henning Christiansen, músic, i Björn Nörgaard, escultor, vinculats al moviment Fluxus, fou presentada a la galeria Schmela de Düsseldorf el 15 de desembre de 1966. Amb aquesta iniciativa Beuys volia reflectir la seva experiència existencial relacionada a un procés interior de canvi i transformació. A partir de les seves vivències, l’artista, proposà un camí per sortir de la seva cosmovisió particular per atansar-se a una recerca interior renovadora. El punt de partida de Joseph Beuys fou el seu encontre personal amb l’obra de Sant Ignasi de Loiola.
L’interès de Beuys per Sant Ignasi naixé a partir d’una crisi existencial i la voluntat de comunicar i compartir el seu procés interior amb altres persones. La trobada amb Sant Ignasi de Loiola canvià radicalment la vida de Joseph Beuys, persona no creient però sensible a la dimensió espiritual de l’existència humana. El que volia transmetre aquest artista era que una persona, a través de l’evolució de la seva vida interior, pot refer les seves forces interiors i emprendre una nova vida. Beuys considerava que tot procés de superació dels problemes personals s’havia de basar en experiències d’espiritualitat. Això és el que pretenia transmetre l’acció Manresa 66, projectar a l’exterior el que havia estat una reeixida experiència interior.
Ara, molts anys després, Manresa pot tornar a ser una camí de renaixença interior com ho feu per Ignasi de Loiola. L’any 2022 es celebren els 500 anys de la seva estada a la ciutat del Bages i és una gran ocasió per reviure el procés interior que el portà, pocs anys després, a escriure els seus famosos exercicis espirituals. En ocasió d’aquest esdeveniment, la Companyia de Jesús, conjuntament amb la ciutat de Manresa, han sabut aprofitar aquest esdeveniment per promoure una sèrie d’activitats per proposar als individus del nostre temps emprendre l’itinerari espiritual iniciat per Sant Ignasi de Loiola que tan bé sabé comprendre Joseph Beuys. El camí cap l’any 2022 és una gran oportunitat per fer de Manresa un centre mundial de vida espiritual en aquests moments d’incertesa i fragilitat.