Després d’uns dies amb grip, que m’ha mantingut allunyat de les meves activitats habituals, reprenc poc a poc la normalitat. Un aspecte que volia compartir amb els lectors és l’aprovació per part del vicerectorat de recerca de la Universitat Ramon Llull d’un nou grup de recerca en el que estic vinculat: el grup de recerca “Psicologia, Persona i Context”.
La recerca com se sap és una part consubstancial al ser de la Universitat. Apart de la recerca de cada professor, cada cop s’estila una recerca més professionalitzada i especialitzada, amb indicadors objectius d’índex d’impacte de les publicacions en revistes internacionals, projectes competitius, etc. No serveix de molt pensar que potser les coses haurien de ser d’una altra manera, així que la nostra facultat ha apostat des de fa anys par ajudar a aquest tipus de recerca professional i competitiva.
Aquest tipus de recerca es fa fonamentalment en grup. En concret aquest nostre grup està format per 62 persones entre membres del grup, doctorands i col·laboradors. S’ha creat el grup a partir de la fusió del treball de grups anteriors. Els companys de grup varen escollir-me com a IP (Investigador Principal) del grup. Passo a compartir breument en que consisteix l’activitat del grup. El text que segueix és una mica tècnic perquè és un text consensuat entre els investigadors per explicar l’activitat del grup:
El grup centra el seu treball en la comprensió de la persona humana en totes les seves dimensions (biològica, psicològica, social, espiritual). Amb un arrelament en la comprensió de la psicologia i ’antropologia, es focalitza en les característiques que presenten les diferents etapes del cicle vital de la persona amb un èmfasi especial en la infància i la vellesa. També interessa al grup comprendre les situacions i circumstàncies del context que faciliten o dificulten els processos d’adaptació i canvi humà.
Més enllà d’aquesta comprensió, el grup entra també en l’aprofundiment en les aproximacions professionals que són facilitadores dels processos de canvi, en especial la psicoteràpia, amb un èmfasi concret en perspectives integradores i amb la inclusió de la totalitat de la persona, donant importància a les dimensions relacionals (aliança terapèutica, estil del terapeuta), i també de les dimensions més emocionals, amb la musicoteràpia, per exemple. Interessa també l’aplicació d’aquests coneixements a situacions concretes en les que estan implicats els vincles afectius (pèrdues, processos de dol, adopcions, acolliment familiar) o la motivació (addicions convencionals i noves, especialment les addiccions a conductes en la societat en xarxa).
L’objectiu és proporcionar una major consciència a la persona, un major autoconeixement de les seves potencialitats i del seu talent (competències emocionals i socials), tenint en compte i potenciant totes les dimensions que estan actuant (també la dimensió espiritual). Aprofundim en aquest sentit en el potencial que aporten perspectives com la psicologia positiva o el “mindfulness”. També interessa comprendre en profunditat la creació de coneixement sobre la persona, tant des d’una perspectiva epistemològica, com ontològica i metodològica, així com els contextos que faciliten la formació de les persones (educació superior).
Les línies de recerca del grup i els responsables de línia són:
1) Infància. Dra. Roser Vendrell
2) Constructivisme i Psicoteràpia. Dr. Lluís Botella
3) Psicologia positiva. Dra. Ursula Oberst
4) Addicció a substàncies i a conductes en la societat en xarxa. Dr. Xavier Carbonell
5) Avaluació i intervenció en Psicologia Clínica. Dr. Sergi Corbella
6) Musicoteràpia. Dra. Carme Solé
7) Adopció i acolliment. Dra. Meritxell Pacheco
8) Processos de dol. Dra. Olga Herrero
9) Psicologia i Espiritualitat. Dr. Josep Gallifa
10) Vellesa. Dra. Carme Solé
11) Creació de coneixement (línia transversal)
Oferim l’expertesa del grup per qualsevol col.laboració que pugui sorgir.
El web del grup es pot trobar a: