(Article publicat a La Vanguardia el 1/9/2011)
Amb l'estiu i les vacances augmenta el temps dedicat a la convivència familiar i això afavoreix el contacte entre generacions. Potser mai com ara hi ha hagut unes diferències tan acusades en les experiències generacionals com les que hi ha entre els infants i els adolescents d'ara i les persones grans que ho van ser en l'època de la postguerra. Tanmateix, això ha de ser un obstacle per al diàleg entre generacions? Esperem que no.
La humanitat s'ha desenvolupat gràcies a la transmissió de coneixements i aprenentatges de generació en generació, cosa que contrasta amb la tendència del món d'avui cap a l'aprenentatge individual, per exemple utilitzant la xarxa com a font d'informació. La pregunta seria: Podem prescindir de la saviesa i l'experiència de la gent gran? La resposta: no! Potser la informació més objectiva pot proporcionar aprenentatges relacionats amb el saber i el saber fer. Tanmateix hi ha una part molt significativa de l'aprenentatge que té a veure amb el fet d’aprendre a ser. I aquesta part s'aprèn gràcies al contacte humà en un context d'afecte i de llaços familiars o d'amistat. Aquí és on resulta molt recomanable el diàleg entre generacions.
El ser de la persona s'entreteixeix en les històries familiars o en les narracions plenes de vivències i significat. Això és el que sempre van fer els grans: portar el passat al present, narrant-lo, explicant-lo, fet que afavoreix mecanismes humans indispensables per a la vida i per a la felicitat personal: l'atenció, el saber escoltar, l'actitud contemplativa, la imaginació, el valorar els petits detalls i la profunditat de les coses senzilles. Això requereix tanmateix calma, dedicació i temps. I el temps és l'element que es pot donar en aquests períodes de vacances en què hi ha oportunitats per a una convivència més relaxada.
Seria un error per part de la gent gran que es pensés que la seva experiència no pot servir a les noves generacions dels videojocs i de la imatge. Ben al contrari, el diàleg i la comunicació són més necessaris que mai davant l'abundància d'informació. Malgrat les diferències generacionals, és imprescindible el diàleg intergeneracional.
Josep Gallifa
Catedràtic de la Facultat de Psicologia i Ciències de l'Educació i l'Esport Blanquerna.
Universitat Ramon Llull