En avancem un dia amb aquesta entrada al blog. La data s’ho mereix, avui 25 de desembre és Nadal. I cap dia millor per continuar amb l’Albert Dresaire i l’Enric Benavent, pessebristes fins a la medul·la, coordinadors del llibre Per Nadal, el pessebre. Aquesta vegada ens fan fitxar en els personatge que trobem en el pessebre...
La presència humana
Són importants els rols i els valors que assumeixen els personatges del pessebre com a expressió de la vivència del naixement diví. Podem agrupar-los en tres categories: la dels pobres, ben representat, per exemple, pels pastors als qui l’Àngel anuncia l’esdeveniment. Són els destinataris predilectes de la Bona Nova i són els primers a rebre-la. La dels savis, representats pels Mags qui, a través de la saviesa natural, arriben a la sobrenatural. El pessebre és el lloc de l’atenció de Déu vers els pobres i els savis per celebrar la universalitat del missatge de salvació pel naixement de Jesús. La tercera categoria humana que ocupa el pessebre és una variada i difusa humanitat absolutament indiferent o desconfiada vers l’anunci dels àngels, enfeinats en els propis afers.
Els personatges del pessebre són l’emblema de la manera com cadascú afronta la presència de Déu. Es pot ser com els hostalers que el refusen, com Herodes que el tem, com els doctors de la Llei que li esmenten les escriptures per defensar els seus privilegis, com la multitud de indiferents que volen ignorar el fet. Es pot, però, ser com els pastors que estan disponibles a fer-hi cap perquè són pobres, o com els Mags que saben cercar perquè són savis.
El pessebre és una presència
Serà petit o gran, serà més artístic o menys. Però val la pena que el pessebre ocupi un lloc rellevant a cada casa o a cada comunitat, per mantenir molt present el que celebrem: que el Fill de Déu ve a viure la nostra vida, acompanyat dels seus pares Maria i Josep, visitat pels pastors amb la seva senzillesa, adorat pels mags vinguts de terres llunyanes, cantat joiosament pels àngels... el Fill de Déu fet home, un infant petit i feble que és la llum per a la humanitat sencera. Quan posem les figures que ens són tan familiars hem de demanar a Déu que doni als nostres cors aquella simplicitat o senzillesa que sap descobrir en el nen al Senyor, tal com va saber fer Francesc d’Assís.
El papa Francesc, en la seva catequesi, durant l’audiència general el 18 de desembre, va explicar el significat del pessebre al Nadal. La seva catequesi la va titular El pessebre, Evangeli domèstic i ens diu que «el pessebre és més que mai actual, mentre que cada dia es fabriquen en el món tantes armes i tantes imatges violentes, que entren als ulls i al cor. El pessebre és en canvi una imatge artesanal de pau. Per això és un Evangeli viu».
Doncs això, contemplem el pessebre, Bon Nadal!