Aquest diumenge, que és l’anterior a la festa de Nadal, a banda de ser el dia de les eleccions generals, a nivell parroquial és el diumenge de la col·lecta de Càritas amb motiu del Nadal. Tan és així que, avui, a totes les parròquies s'hi han trobat els sobres per dipositar-hi els vostres donatius. Són els mateixos sobres de les passades col·lectes, amb aquell lema de Càritas que diu: “Un NO per a ningú”.
En canvi, els pòsters promocionals d’aquesta diada porten com a lema una frase del papa Francesc que diu: “Els pobres són els descartats de la nostra societat”. El papa Francesc molt sovint juga amb aquesta imatge del descartat, d’aquell que ja no compta, d’aquell que és apartat de tota participació social. Així en parla moltes vegades i així també ho fa en la seva darrera encíclica Laudato si’. En la imatge del pòster de la campanya de Nadal també hi veureu una estrella de Nadal feta amb retalls de roba de diversos colors i estampats, que serveix perfectament per a explicar el que hi ha escrit sota el lema del papa Francesc, com a subtítol, i que diu: “Tots som retalls. Càritas és un gran teixit de persones, vivències i gestos que ofereix noves oportunitats a qui la societat descarta. Fem que tothom tingui motiu per celebrar aquest Nadal”.
Si podeu accedir, a través de les xarxes socials al vídeo promocional d’aquesta campanya de Càritas encara entendreu millor el sentit d’aquesta estrella de Nadal feta de retalls de roba de colors. És tracta d’un treball manual confeccionat en el taller ocupacional de Càritas a Badalona i allà hi veure el testimoni del Miguel, un home que és pintor i que, com a conseqüència de la crisi econòmica, es va veure sense feina, vivint al carrer i amb un munt de necessitats. Gràcies a aquest taller, ara, amb altres companys com ell, treballen fent sabates, confeccionant diversos objectes i arreglant joguines per Nadal. Per a ells no és una manera de passar el temps o per distreure’s sinó que és una forma útil de guanyar-se la vida, amb dignitat, aportant cadascú les seves habilitats, ensenyant i aprenent els un dels altres. El Miguel que surt en aquest anunci de Càritas o els seus companys del taller Sant Isidre de Badalona no són uns casos aïllats o estranys sinó que corresponen a les 23.500 persones que ha atès Càritas al llarg d’aquest any 2015.
Col·laborar ara amb Càritas ens pot semblar una càrrega més, després del Gran Recapte que es va fer a finals de novembre per al Banc d’Aliments, o després de la Marató de TV3 i de Catalunya Ràdio del passat diumenge, però és que les nostres necessitats són moltes més a banda del menjar i de les malalties del metabolisme. Ara es tracta d’afrontar les necessitats de trobar treball, de tenir un habitatge digne, de no viure al carrer. La crisi econòmica ha fet molts estralls entre la nostra població i ha afectat a moltes famílies i a moltes persones.
Hem de tenir en compte que l’Estat espanyol és el segon país de la Unió Europea amb més desigualtats socials, just després de Letònia. Per tant, no és gens estrany que entre nosaltres es visualitzi molt i d’una manera molt contrastada la gent que viu en autèntics palaus i que no miren prim alhora de fer despeses exagerades en molts articles, com són els cotxes de luxe o les embarcacions esportives; mentre tenim, en els nostres caixers automàtics de les entitats bancàries dels nostres barris, gent dormint a les nits, o bé, directament al carrer sota qualsevol aixopluc. El contrast s’ha de veure perquè la desigualtat hi és.
Segons les dades estadístiques que ens donen les entitats d’ajuda social, hi ha unes 40.000 persones a l’Estat espanyol que tenen dificultats per accedir i mantenir un habitatge digne, estable i adequat. I en el cas de Barcelona ja són prop de 3.000 persones les que dormen al carrer. Realment són xifres molt altes per a un país desenvolupat com és el nostre. També és molt preocupant veure com la pobresa està afectant a col·lectius molt més febles com són els infants, els avis i les mares. O com es pot ser pobre avui tenint un treball i un contracte laboral. Coses que abans eren inexplicables.
Per acabar us recordo la campanya de Càritas per tal de fer possible que milers de nens i nenes puguin rebre una joguina el dia de Reis i així garantir els seus drets. Entre el 17 i el 23 de desembre si compreu una joguina a Abacus per a la campanya solidària “Il·lumina el Nadal”, per cada joguina que aporteu Abacus n’afegirà una altra. Totes les joguines s’entregaran a Càritas Diocesana de Barcelona, la Fundació Pare Manel i Creu Roja Joventut per a que ho reparteixin el dia de Reis entre els nens i nenes en situació de pobresa i risc d'exclusió social.