Mar i cel (1888) és una tragèdia escrita en vers per Àngel Guimerà. El grup Dagoll Dagom en va donar a conèixer la seva intensitat teatral amb el musical de l’any 1988. Aquesta setmana s’acaba d’estrenar la quarta reposició que se n’ha fet.
El relat, tràgic des del començament i fins al final, és el de l’enamorament entre Saïd, un pirata de pare musulmà i mare cristiana que fuig de terres valencianes pel fet de ser morisc, i Blanca, una noia cristiana que viatja de Mallorca a Barcelona. Els pares de Saïd han estat assassinats per motius religiosos i, per venjar-ne la mort, Saïd, que sovint s’ha vist menyspreat a causa de la seva religió, ataca vaixells cristians i en fa presoners els tripulants. Blanca, per la seva banda, ha rebut una educació molt estricta del seu pare, amb una percepció molt tancada i gairebé fanàtica de la religió cristiana. Entre el Saïd i la Blanca sorgeix l’enamorament que aconsegueix vèncer tots els prejudicis dels dos amants, a la vegada que fa que s’enfrontin amb els seus entorns immediats fins a concloure en un tràgic final.
L’estrena de la reposició del musical, esdevingut un clàssic en els escenaris catalans, s’ha fet la mateixa setmana que s’iniciaven les Festes de la Mercè de la ciutat de Barcelona.
La Mare de Déu de la Mercè, copatrona de la ciutat juntament amb santa Eulàlia, s’aparegué al s. XIII a sant Pere Nolasc, sant Ramon de Penyafort i Jaume I, comte de Barcelona. L’aparició de la Mare de Déu va ser el que els va inspirar a fundar un orde dedicat a la redempció dels captius. Sant Pere Nolasc fundà l’orde de la Mercè que seguí la regla de sant Agustí i que afegí un quart vot als tres que ja tenien. El quart vot era el de redempció i consistia en la redempció dels captius mitjançant un intercanvi econòmic o bé directament per l’intercanvi d’un mercedari per un captiu.
Després de morir Pere Nolasc l’orde seguí expandint-se fins a Amèrica. El mateix s.XIII Maria de Cervelló fundaria a Barcelona la branca femenina. L’orde va ampliar la seva missió a la fundació de col·legis. La seva inspiració inicial de vetllar per la redempció dels captius es manté al s.XXI amb la presència mercedària als centres penitenciaris. Una presència que té lloc a partir de l’atenció als presos i de la celebració dels oficis religiosos per als que vulguin participar-hi.
Al s.XVII la Mare de Déu de la Mercè alliberà la ciutat d’una plaga de llagostes i el consell de la ciutat la nomenà patrona de Barcelona. Posteriorment, el papa Innocenci XII promogué el seu culte a tota l’Església.
El dia de la Mare de Déu de la Mercè, el 24 de setembre, se celebra la missa solemne a la Basílica que té dedicada a la ciutat de Barcelona. Enmig de tots els actes festius, populars i culturals que tenen lloc a la ciutat durant les Festes de la Mercè, la missa de la Mare de Déu de la Mercè s’omple igualment de feligresos que commemoren d’aquesta manera la patrona de la ciutat.
Ens congratulem, doncs, aquesta setmana, per la reposició d’un musical a casa nostra que representa magníficament el tràgic enamorament de la Blanca i el Saïd. De manera semblant ens congratulem, aquesta setmana, per una nova edició de les Festes de la Mercè que inclouen la missa solemne que se celebra el dia 24 a les 10:30 h. Els vincles de la ciutat des de fa segles amb Pere Nolasc, Ramon de Penyafort i Jaume I, que està representat en un dels gegants de la ciutat, encara es mantenen amb Barcelona i amb l’orde de la Mercè que en gestiona la Basílica.
D’uns anys ençà, però, els ciutadans de Barcelona, i tots aquells que vulguin participar dels actes de les Festes de la Mercè, no trobaran cap informació de la Missa solemne del dia 24 en el programa oficial. Els barcelonins catòlics no viuen aquest fet com una tragèdia, principalment perquè l’acte litúrgic no s’ha deixat de celebrar ni els feligresos han deixat mai d’assistir-hi. Sí que es viu aquesta omissió, però, entre la tristesa i l’estranyesa pel fet de voler silenciar un culte centenari que s’ha celebrat i encara es celebra a la ciutat.