Avui, dia 7 d’octubre de 2012, s’inicia, a Roma, la XIII Assemblea General del Sínode dels Bisbes. S’hi debatrà sobre un tema summament actual: La nova evangelització per a la transmissió de la fe cristiana. És un esdeveniment eclesial en el qual el papa Benet ha posat moltes esperances.
A cinquanta anys de l’obertura del Concili Vaticà II, l’Església observa el seu entorn i s’adona que la seva presència en el món no és prou significativa ni produeix els fruits que se’n podrien esperar. En els països d’antiga cristiandat, l’Església ha perdut credibilitat, i el seu llenguatge no és l’adequat perquè no és eficaç; cada dia més, moltes persones que havien format part de l’Església ara viuen com si la fe en Crist Jesús fos, com tantes altres coses, quelcom propi del passat. En una societat multicultural i profundament secularitzada, l’Església es pregunta com ha de dur a terme la missió evangelitzadora, que és la seva missió’.
Davant aquesta situació, és normal que els qui formem l’Església del segle XXI ens plantegem qüestions molt concretes sobre el Sínode dels Bisbes. Estic fermament convençut que l’Església ha de fer un pas endavant en la direcció correcta i superar definitivament les mancances que l’impedeixen avançar. Si ara no ho fes, és a dir, si ara no ho féssim, no realitzaríem eficaçment la missió que ens ha estat confiada.
Per aquest motiu, del Sínode dels Bisbes, jo n’espero pronunciaments clars i contundents que ens invitin a adoptar una sincera i humil actitud d’autocrítica, que siguin eminentment clarificadors, que ens impulsin a viure la fe cristiana amb més radicalitat, i que ens moguin a actuar amb valentia i creativitat.
L’actitud d’autocrítica ens ajudarà a reconèixer humilment les nostres debilitats, les nostres incoherències i la nostra tendència a l’immobilisme; un missatge clarificador sobre la nova evangelització afavorirà la superació dels prejudicis i recels que la bloquegen; la vivència radical de la fe cristiana ens farà ferment de l’Evangeli en el nostre món; i la valentia i la creativitat ens permetran de descobrir i dur a la pràctica noves respostes als nous desafiaments d’una societat sotmesa a canvis ràpids i profunds.