En la setmana de Pasqua, el Fòrum Europeu de l’Ensenyament de la Religió a l’Escola (ERE) ha celebrat la seva setzena trobada a la ciutat de Praga. Aquestes trobades es realitzen cada dos anys, i els participants en el Fòrum procedeixen de diversos països de la Unió Europea. En aquesta ocasió, la reflexió i el debat s’han centrat en un tema prou significatiu: Sortir a la perifèria del Cristianisme. La classe de Religió, un nou «Atri dels Gentils».
El tema havia estat escollit com a mostra de sintonia amb expressions prou conegudes dels papes Benet XVI i Francesc. Tots dos s’han referit a un nou Atri dels Gentils en el context de la situació en què es troba l’Església en els països occidentals, pel que fa a la necessitat d’una nova evangelització. Per la seva banda, el papa Francesc insisteix sovint que, a l’Església, li cal sortir d’ella mateixa i anar a les perifèries existencials i, en particular, a les persones que se n’han allunyat i també a les que encara no han tingut l’oportunitat de conèixer Jesús.
En aquesta trobada el Fòrum Europeo de l’ERE ha fixat l’atenció en un fet que ha esdevingut habitual tant en les escoles públiques com en les escoles catòliques: les classes de Religió Catòlica són freqüentades per creients catòlics, estudiants que han estat batejats però no se senten vinculats a l’Església, creients d’altres confessions i fills de famílies no tenen creences religioses.
L’any 2009 el papa Benet va escriure: «Avui l’Església hauria d’obrir una mena d’Atri dels Gentils en el qual els homes poguessin establir contacte amb Déu encara que no el coneguin, abans d’haver tingut accés al seu misteri. La vida de l’Església també està al servei d’aquestes persones. Avui el diàleg interreligiós ja no és suficient; també és necessari el diàleg amb aquells per als quals la religió és quelcom estrany, amb aquells que no saben res de Déu però no volen viure sense Ell, sinó apropar-s’hi, encara que continuï essent el Déu desconegut».
I el papa Francesc: «Jesús va iniciar l’anunci de la Bona Nova en la Galilea dels gentils, cruïlla de persones de races, cultures i religions diferents. En molts aspectes, aquest context s’assembla molt al món d’avui. Els canvis profunds que han conduït a la difusió cada dia més àmplia de societats multiculturals exigeixen, a tots els qui treballen en l’àmbit de l’educació, la implicació en itineraris educatius d’intercanvi i de diàleg, amb una fidelitat valenta i innovadora que conjugui la identitat catòlica amb les distintes ànimes de la societat multicultural». I també: «Avui un espai peculiar és el dels coneguts com a nous Areòpags, com és ara l’Atri dels Gentils, on creients i no creients poden dialogar sobre el temes fonamentals de l’ètica, l’art i la ciència, també sobre la recerca de la transcendència. Aquest és un camí de pau per al nostre món ferit».
Aquestes idees fan que la classe de Religió Catòlica sigui concebuda com un nou Atri dels Gentils en el qual persones de cultures i sensibilitats religioses diferents tenen l’oportunitat de conèixer la realitat del Cristianisme i el lloc que la religió ocupa en la vida de moltes famílies, adoptant així una actitud de comprensió davant les diverses creences religioses i de diàleg entre creients i no creients, en un clima de respecte mutu.