Missa del diumenge. Els primers bancs al voltant d’una gran taula amb estovalles blanques o de tots els colors amb què acostumen a teixir els panys a Llatinoamèrica o a Àfrica. Seients a dreta, esquerra i al davant fins a la meitat de la nau central. Darrere, els bancs s’han convertit durant aquests dies de fred en llits perquè puguin dormir alguns sensesostre. Allà hi són amb les flassades plegades esperant que arribi la nit per acollir un grapat de persones –la majoria dones- que no tenen un lloc on aixoplugar-se. És veritat que la majoria han anat a demanar ajuda als serveis socials. Però “no hi havia lloc per a ells”. És una frase que em recorda a un passatge de l’Evangeli de Lluc. Una parella jove –ella embarassada- que cerquen ostatge en una nit freda on passar un dels moments més importants de la vida familiar. Però, ”no hi havia lloc per a ells”.
Comença l'eucaristia. Davant l’altar un pòster ens mostra un home amb aspecte mig d’ermità, mig de captaire. Només el seu somriure encisador ens transporta a alguna cosa que més que de la terra, sembla del cel. Es tracta d’un “nou sant Francesc d’Assís, el germà Biagio Cano, que ha deixat a l'illa italiana de Sicília un testimoni de santedat que centenars –més aviat, milers- de persones ha corroborat, quan, en assabentar-se de la seva mort, han sortit als carrers a fer-li un últim homenatge. Un “sant” dels nostres dies que va viure amb una radicalitat increïble el lliurament als pobres, des d'una veritable pobresa, abraçada per amor als germans.
Que bé que es veia l’església de Santa Anna escoltant la història del germà Biagio! Una església que pot compaginar els bancs per escoltar la paraula i celebrar l’eucaristia amb altres bancs convertits en llits per acollir -sota les voltes d’una construcció gòtica de segles passats- a homes i dones del moment actual. Persones que, pel fet de ser-ho, són més sagrats que el lloc on són estimats i aixoplugats! Si, us ho ben asseguro, que bé es viu l’eucaristia sota el mateix sostre on abracem els germans!