Fa pocs dies, a l’Auditori Blanquerna de Comunicació, es va presentar el llibre Amb Déu o sense, cartes creuades entre Francesc Torralba i Vicenç Villatoro. Amb un Auditori ple a vessar i acompanyats per la Pilar Rahola, i en Ramón Maria Nogués, vàrem poder assistir a un acte molt interessant i poc habitual en el nostre panorama intel·lectual.
En Villatoro, escriptor, gestor cultural i assagista, i en Torralba, escriptor, acadèmic i filòsof, varen ser convocats per l’editor de Fragmenta, Ignasi Moreta, per creuar-se durant quasi un any un seguit de cartes sobre els temes de fons que marquen la nostra condició humana i, de manera molt especial, sobre els temes claus de la nostra vida. Com no podia ser d’altra manera, les qüestions sobre el sentit de la vida, i de la possibilitat de la vida més enllà de la mort, les qüestions sobre el bé, el dolor i el mal, sobre l’amor i la seva gratuïtat, sobre la família i els éssers estimats, en fi, sobre una vida assentada en Déu que ens transcendeix i que n’és el seu sentit últim, o d’una vida raonablement autosuficient que pot omplir-se des de l’exercici del sentit comú, la raó i el respecte pels altres, centren els continguts bàsics d’aquest magnífic llibre.
La tria dels dos autors afavoreix que la lectura del llibre sigui serena, sempre des d’un gran respecte. Els autors confronten les seves idees i conviccions amb determinació i precisió i no amaguen les seves diferències. Les fronteres queden, però, clares i en la definició de les opcions fonamentals el tema de Déu és essencial: en un relat de vida, Déu és un interrogant important que queda lluny; en l’altra, Déu es troba en el seu centre.
Els dos relats també tenen estils diferents: en Torralba, més acadèmic, amb un bagatge filosòfic i teològic molt sòlid, però sempre capaç d’expressar-se amb una gran claredat; en Villatoro, més assagista i intuïtiu, escriptor brillant. L’èxit del llibre és la combinació dels dos personatges i la seva magnífica prosa fa que el llibre es llegeixi amb facilitat, que sigui amè i que els “grans temes de la nostra existència” puguin arribar al gran públic.
Aquest acte ha estat una espècie de preàmbul de l’Atri dels Gentils que s’organitzarà a Barcelona el més vinent. Felicitats als autors i també a l’editor de Fragmenta per aquesta iniciativa. Un llibre excel·lent de cara a la tria del proper Sant Jordi!