(Mercè Solé) A Catalunya, aquest any 2022, portem comptabilitzats 84.069 accidents de treball que han causat baixa laboral. D’aquests, 470 s’han considerat greus i 84 han estat mortals. Cal tenir present que un accident greu de treball pot canviar dràsticament la vida, no només del treballador afectat, sinó també de la seva família. Poca broma.
N’hem estat parlant un centenar de persones, la majoria de les quals eren militants de la HOAC, l’ACO i la JOC, aquest cap de setmana a Àvila, dins les jornades organitzades per la pastoral obrera de tot Espanya. La sensació general és que els accidents de treball solen passar desapercebuts i tan sols ens n’assabentem per les pàgines de successos, que no solen seguir el fil que porta fins a la causa última de l’accident. No se sol parlar, doncs, de l’incompliment de les normes de prevenció laboral, de les instal·lacions obsoletes, de la manca de formació en l’ús de màquines perilloses, de la deixadesa d’alguns treballadors o dels empresaris que els contracten, de la manca d’implantació del sindicalisme o de l’absència d’una inspecció laboral que hauria de ser molt més activa i propera al funcionament quotidià de les empreses. No cal dir que l’excés de subcontractació i de temporalitat agreugen totes aquestes situacions. I és que la prevenció laboral massa sovint és vista com un cost superflu o excessiu, sense tenir present que s'hi juga la vida i la salut de les persones.
Un cop passat l’accident, els tràmits legals són llargs i costeruts i moltes famílies se senten abandonades.
A Àvila s’han presentat diverses experiències eclesials ben interessants: hi ha qui surt al carrer sistemàticament en un acte públic cada cop que hi ha un accident, hi ha qui ha format associacions que acompanyen els familiars de les víctimes, hi ha qui organitza una pregària a cada accident. Per acompanyar, i sobretot per fer visible que al darrere de les estadístiques hi ha persones, i que tota vida és valuosa i mereix ser protegida.
A Àvila, amb el lema “¡No más muertes en el Trabajo! y esforcémonos en lograrlo” (paraules del papa Francesc, vam escoltar experts (Mariano Sanz, secretari de Salut Laboral de la Confederació Sindical de Comissions Obreres, i Miguel Cruz, militant de la HOAC i president de l’Associació de Víctimes d’Accidents i Malalties Laborals d’Andalusia), i vam compartir experiències. Ahir vam celebrar una Eucaristia, presidida pel bisbe Abilio Martínez, per totes les persones que han perdut la vida en un accident laboral i vam fer un gest públic, a la plaça de Santa Teresa, un lloc ben emblemàtic, recordant tots els difunts en tota la geografia espanyola. Vam escoltar alguns testimonis realment frapants, com el d’en Víctor, en Robert, en Xavi i la Núria.
Els 15 catalans i catalanes que hi vam participar, dels bisbats de Lleida, Barcelona, Sant Feliu i Terrassa i militants de l’ACO i de la GOAC, vam tornar amb moltes ganes de contribuir a fer més visible aquesta realitat tan dolorosa. Ja en sentireu a parlar.