Vés al contingut

Dijous Sant

Barcelona, 9 d’abril de 2020

Avui és un dia gran i formós per a la nostra fe i vida cristiana. En el llarg o curt camí de la nostra existència necessitem nodrir-nos, necessitem el pa de Vida. L’Eucaristia és el pa de Vida. Quan Jesucrist ens convida a celebrar l’Eucaristia no ens convida a dir missa. A què ens convida?

A reunir-nos en una taula en la que ningú passi humiliat, necessitat i a on tots ens asseiem per igual i a on es visqui segons els misteris de Jesús: les Benaurances, el servei generós i l’amor sacrificat. Es tracta de guardar la Presència de Crist en les nostres vides: els seus criteris i les seves actituds.

La utopia cristiana, l’idealisme cristià per a la societat i per a la Comunitat cristiana és de servei, d’igualtat i d’amor. La Comunitat cristiana hauria de ser una comunitat entre iguals que respecten, que s’estimen i que s’ajuden.

El lavatori de peus és el gest en el que Crist es fa esclau. ¿Com ha de ser la Comunitat cristiana? Ha de ser entre absolutament iguals i a on es viu en servei i respecte. Si no entenem que ser cristià és ser humil i servicial no tenim res veure amb Jesús.

Podrem tenir Jerarquia, teologies, títols, cancelleries, catedrals i càtedres, però si no entenem i no vivim en actitud humil, de servei a mor, NO tenim res a veure amb Jesucrist. El que constitueix l’Església és el servei, la humilitat i l’amor.

Tota la resta són ridícules ànsies de poder humà.

A l’Església hi ha persones que cuiden malalts, que atenen els més pobres, els més desgraciats i ... Aquí sí que hi ha la verdadera església de Jesucrist en la mesura que ajudem i servim els drogadictes, els emigrants, els malats de sida

els aturats, etc. de la mateixa manera que Crist va tractar i ajudar leprosos, paralítics, epilèptics, famolencs, adúlteres, etc. Això i no altre cosa és el que ens va ensenyar Jesús.

Aquí rau l’essència del cristianisme. L’essència del cristianisme és saber i voler veure i servir Déu en la persona necessitada dels altres. Aquí ens trobem cara a cara amb el misteri de l’Encarnació. I aquí rau la gran dificultat.

Resulta fàcil adorar Déu en abstracte. Això no compromet a res i satisfà el nostre buit sentimentalisme religiós o estètic. Però aquesta actitud no passa de lamentable engany. És un escapisme. És un escaquejar-se i fugir de la realitat de Déu encarnat, Déu fet home al que hem d’estimar pràcticament en la persona necessitada del proïsme.

És el que han fet els Sants i els bons homes. Ho fem així, nosaltres? És aquest el nostre comportament?

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.