Homilia del papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dimarts 31 de maig de 2016
Si aprenguéssim el servei i anéssim a la trobada amb l’altre, com “canviaria el món”. És la consideració amb la qual el papa Francesc ha finalitzat l’homilia de la Missa matutina celebrada a Casa Santa. Marta. El papa ha dedicat la seva reflexió a la Verge, en l’últim dia del mes de Maria. Servei i trobada, ha dit, fan experimentar una “alegria” que “reomple la vida”
El coratge femení, capaç d’anar a la trobada amb l’altre, mà estesa en senyal d’ajuda, sol·licitud. I sobretot alegria, d’aquella que omple el cor i dóna a la vida sentit i nova direcció.
L’alegria i la cara torta
Són tots apunts que el papa reprèn del versets de l’Evangeli que explica la visita de Maria a Santa Isabel; versets que, juntament amb les paraules del profeta Sofonies en la primera lectura i Sant Pau en la segona ensenya –diu Francesc-una litúrgia “plena d’alegria”, que arriba com una brisa d’aire fresc per omplir les nostres vides.
Que lleig aquests cristians amb la cara torta, els cristians tristos. Quina cosa lletja, lletja, lletja. No són totalment cristians. Creuen que ho són, però no plenament. Aquest és el missatge cristià. I en aquest clima d’alegria, que la litúrgia avui ens dóna com un regal, jo voldria subratllar sobretot dues coses: primer, un testimoni; segon, un fet. El testimoni és el servei.
Les dones, coratge de l’Església
Un servei, aquell de Maria, que esdevé sens dubte, observa el papa. Maria, diu l’Evangeli, “va ser immediata” i això, afirma Francesc, malgrat estar embarassada i corre el risc de trobar-se amb algun bandit en el camí. “Aquesta noieta de 16 o 17 anys, ha dit, era valenta i va sense excuses:
“Coratge de dona. La dona valenta que hi ha a l’Església és com la Verge. Aquestes dones que porten endavant la família, aquestes dones que porten endavant l’educació dels fills, que afronten tantes adversitats, tant dolor, que tenen cura dels malalts... Valentes: s’aixequen i serveixen, serveixen. El servei és signe de cristianisme. Qui no viu amb servei, no serveix per viure. Servei en l’alegria, aquest és el testimoni que jo voldria subratllar avui. Hi ha alegria i també servei. Sempre per servir.
La trobada és un signe cristià
El segon punt sobre el qual reflexiona el papa és la trobada entre Maria i la seva cosina. “Aquestes dones –evidencia- es troben i es troben amb alegria”; en aquell moment tot “és una festa”. “Si nosaltres aprenguéssim això”, és a dir, el servei, i “sortir a la trobada cap els altres –conclou Francesc- com canviaria el món.”:
“La trobada és un altre signe cristià. Una persona que diu ser cristiana i no es capaç de sortir a la trobada dels altres, de trobar als altres, no és totalment cristiana. Tant el servei com la trobada demanen sortir d’un mateix: sortir per servir i sortir per trobar, per abraçar a altres persones. Amb aquest servei de Maria, amb aquesta trobada, es renova la promesa del Senyor, s’atura en el present, en aquell present. I precisament el Senyor –com hem escoltat en la primera lectura: “El Senyor el teu Déu està al mig teu– el Senyor està en el servei, el Senyor està en la trobada.”
Traducció: Paloma Llorente –Catalunya Religió