Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dimarts 25 de febrer de 2014
Nens famolencs en els campaments de refugiats, mentre que els fabricants d'armes celebren festes en els seus salons. És la dura imatge que el Papa Francesc va evocar aquest matí a la Casa de Santa Marta. L’homilia del Papa va ser una súplica per la pau i contra la guerra, tant al món com a la família. El Papa reitera que la pau no pot ser només una "paraula" i va exhortar a tots els cristians a no "acostumar-se" a l'escàndol de la guerra.
D’on provenen les guerres i litiguis entre vosaltres? El Papa Francesc ha pres la seva referèn-cia de la carta de l'Apòstol Joan, en la primera lectura, per aixecar una forta condemna de totes les guerres. I en comentar sobre les disputes entre els deixebles de Jesús per aclarir qui era el més gran entre ells, immediatament ha assenyalat que quan "els cors s’allunyen neix la guerra". "Tots els dies, en els periòdics, ens trobem amb guerres –constata amb amargor– en aquest lloc són visibles dos, cinc morts", en un altre lloc altres víctimes:
"I els morts semblen ser part d'una comptabilitat diària. Estem acostumats a llegir aques-tes coses! I si tinguéssim la paciència per llistar totes les guerres que en aquest moment hi ha al món, segurament tindríem diverses ponències escrites. Sembla que l'esperit de la guerra s'ha apoderat de nosaltres. Són els actes per commemorar el centenari de la Gran Guerra, tants milions de morts... I tothom commocionat. Però avui és el mateix. En lloc d'una gran guerra, petites guerres a tot arreu, els pobles dividits... Per defensar el propi interès es maten, es maten entre ells”.
"D’on provenen les guerres i els conflictes que estan entre vosaltres?", reitera el Papa. "La guerra, l’odi, l’enemistat –respon– no es compren al mercat: estan aquí, en el cor." Va recordar que quan de petit, durant el Catecisme, "ens explicaven la història de Caín i Abel, tots ens es-candalitzaven" no es podia acceptar matar al germà. Avui, en canvi, "molts milions es maten entre germans, entre ells. Però estem acostumats". La Primera Guerra Mundial, ha dit, ens escandalitza, però aquesta gran guerra està per tot arreu," una mica "amagada” no ens escan-dalitza! I molts s'estan morint per un tros de terra, per ambició, per odi, per una gelosia racial". "La passió –ha explicat– ens porta a la guerra, l'esperit del món":
"Normalment abans d'un conflicte, estem en una situació curiosa: avançar per resoldre-ho, discutint. Amb el llenguatge de la guerra. No en primer lloc amb el llenguatge de la pau. I les conseqüències? Pensa en dels nens afamats en els campaments de refugiats. Pensa sobretot en això: això és el resultat de la guerra! I si vol pensar en els grans salons, en les festes que fan aquells que són els amos de les indústries d'armes, que fabriquen les armes, les armes que acaben allí. L’ infant malalt, amb gana, en un camp de refugiats i la gran festa, la bona vida que fan els qui fabriquen les armes".
"Què passa en els nostres cors?"- ha repetit. L'Apòstol Joan, ha dit el Papa, ens dóna un con-sell senzill: "Acostat a Déu i Ell s’acostarà a tu". Després, ha advertit que "aquest esperit de guerra, que ens allunya de Déu, no està lluny de nosaltres, també està a casa nostra":
"Quantes famílies destruïdes perquè el pare, la mare no són capaces de trobar el camí de la pau i prefereixen la guerra, donar motius... La guerra destrueix! “D’on provenen les guerres i els conflictes que estan entre vosaltres? Potser no provenen de les teves pas-sions? En el cor! Et proposo avui pregar per la pau, per aquella pau que només sembla haver-se convertit en una paraula, en res més. Perquè aquesta paraula té la capacitat d'actuar, estem seguint el consell de l'Apòstol Joan: Reconeix la teva misèria!".
Aquesta misèria, ha seguit, de la qual esdevenen les guerres: "les guerres en les famílies, guer-res en les casernes, guerres a tot arreu". "Qui de nosaltres ha plorat –ha preguntat- en llegir en un diari, quan veus aquestes imatges en la televisió? Tants morts". "El teu riure –ha dit repre-nent a l'Apòstol Joan– es canvia en dol i el vostre goig en tristesa...". Això, ha dit, "és el que deu fer avui, 25 de febrer, un cristià davant de tantes guerres, a tot arreu": "Plorar, fer dol, humiliar-se". El Senyor –ha conclòs– ens faci entendre això i ens salvi d'acostumar-nos a la guerra.
Traducció: Paloma Llorente –Catalunya Religió