Trobada interreligiosa i ecumènica a Colombo (Sri Lanka). Dimarts 13 de gener de 2015
Benvolguts Amics,
Estic molt agraït per tenir l’oportunitat de participar en aquesta trobada, que aplega, entre d’altres, les quatre comunitats religioses més grans, que són part integrant de la vida de Sri Lanka: Budisme, Hinduisme, Islam i Cristianisme. Us dono les gràcies per la vostra presència i la vostra càlida acollida. Dono les gràcies també a tots els que han ofert pregàries i benediccions, en particular manifesto el meu agraïment al Bisbe Cletus Chandrasiri Perera i al Venerable Vigithasiri Niyangoda Thero per les seves amables paraules.
He arribat a Sri Lanka seguint les empremtes dels meus predecessors, els Papes Pau VI i Joan Pau II, per demostrar el gran amor i la preocupació de l’Església Catòlica per Sri Lanka. És una gràcia particular per a mi visitar la comunitat catòlica local, confirmar-la en la fe en Crist, pregar amb ella i compartir les alegries i els sofriments. I és igualment una gràcia ser amb tots vosaltres, homes i dones d’aquestes grans tradicions religioses, que compartiu amb nosaltres un desig de saviesa, de veritat i de santedat.
En el Concili Vaticà II l’Església Catòlica va declarar el seu profund i permanent respecte per les altres religions. Va afirmar que «no rebutja res de tot allò que és veritable i sant en aquestes religions. Ella considera amb sincer respecte [aquestes] maneres d’obrar i de viure, [aquests] preceptes i [aquestes] doctrines» (Nostra aetate, 2). Per la meva part, desitjo reafirmar el sincer respecte de l’Església per vosaltres, per les vostres tradicions i les vostres creences.
És amb aquest esperit de respecte que l’Església Catòlica desitja col·laborar amb vosaltres i amb totes les persones de bona voluntat, en la recerca de prosperitat per a tots els ciutadans de Sri Lanka. Espero que la meva visita ajudi a encoratjar i a aprofundir les diverses formes de col·laboració interreligiosa i ecumènica, que s’han emprès en els últims anys.
Aquestes iniciatives lloables han ofert una oportunitat de diàleg, essencial si ens volem conèixer, comprendre i respectar-nos l’un a l’altre. Però, com ens ho ensenya l’experiència, per tal que el diàleg i la trobada siguin eficaços, cal basar-se en una presentació plena i clara de les nostres respectives conviccions. Certament aquest diàleg farà destacar la diversitat de les nostres creences, tradicions i pràctiques. Però si som honestos en la presentació de les nostres conviccions, serem capaços de veure amb més claredat tot el que tenim en comú. S’obriran nous camins per a l’estima mútua, la cooperació i també l’amistat.
Aquests desenvolupaments positius en les relacions interreligioses i ecumèniques prenen un significat particular i urgent a Sri Lanka. Durant massa anys els homes i les dones d’aquest País han estat víctimes de conflictes civils i de violència. El que necessitem ara és la restauració i la unitat, no més conflictes o divisions. Certament promoure la restauració i la unitat és una tasca noble que correspon a tots els qui volen el bé de la Nació i de tota la família humana.
Espero que la col·laboració interreligiosa i ecumènica demostrarà que, per viure en harmonia amb els germans i germanes, els homes i les dones no han d’oblidar la seva identitat, ja sigui ètnica o religiosa.
Quantes formes hi ha per als seguidors de les diverses religions per realitzar aquest servei! Quantes necessitats hi ha per satisfer amb el bàlsam de la solidaritat fraterna! Penso en particular en les necessitats materials i espirituals dels pobres, dels necessitats, de tots aquells que esperen una paraula de consol i d’esperança. Penso també en les moltes famílies que segueixen plorant la pèrdua dels seus éssers estimats.
Especialment, en aquest moment de la història de la vostra Nació, quantes persones de bona voluntat miren de reconstruir els fonaments morals de tota la societat! Que el creixent esperit de cooperació entre els dirigents de les diverses comunitats religioses pugui trobar expressió en un compromís de posar la reconciliació entre tots els habitants de Sri Lanka al cor de qualsevol esforç per renovar la societat i les seves institucions. Pel bé de la pau, no es pot permetre que les creences religioses siguin causa de la violència o de la guerra. Hem de ser clars i inequívocs en la invitació de les nostres comunitats a viure plenament els preceptes de pau i convivència presents en cada religió i denunciar els actes de violència quan es cometin.
Benvolguts amics, gràcies de nou pel generós acolliment i per la vostra atenció. Que aquesta trobada fraternal ens confirmi a tots en els esforços per viure en harmonia i difondre les benediccions de la pau.
Traducció: Josep Ma Torrents –Catalunya Religió