Vés al contingut
audiencia-papa-26-juny
Fotografia: Vatican Media.

Audiència General 26 de juny 2024

Catequesi en ocasió de la Jornada mundial contra l’abús i el tràfic il·lícit de droga

Estimats germans i germanes, bon dia!

Avui se celebra la Jornada Mundial contra l’abús i el tràfic il·lícit de droga, instituïda per l’Assemblea general de les Nacions Unides el 1987. El tema d’enguany és Les proves són clares: cal invertir en la prevenció.

Sant Joan Pau II va afirmar que «el consum de droga empobreix tota la comunitat on és present. Disminueix la força humana i la fibra moral. Erosiona els valors estimats. Destrueix les ganes de viure i de contribuir a una societat millor». Això és el que fa l’abús de droga i l’ús de la droga. Recordem però, al mateix temps, que cada drogodependent «porta amb ell una història personal diferent, que ha de ser escoltada, compresa, estimada i, en la mesura del possible, guarida i purificada. [...] Segueixen tenint, més que mai, una dignitat, com a persones que són fills de Déu». Tots tenen una dignitat.

Tanmateix no podem ignorar les intencions i les males accions dels traficants i dels narcotraficants. Són assassins! El Papa Benet XVI va fer servir paraules severes durant una visita a una comunitat terapèutica: «Dic als traficants de droga que reflexionin sobre el mal que estan fent a una multitud de joves i d’adults de tots els estrats social: Déu els demanarà comptes de tot el que han fet. La dignitat humana no pot ser trepitjada d’aquesta manera». I la droga trepitja la dignitat humana.

Una reducció de la dependència de les drogues no s’obté liberalitzant-ne el consum – és una fantasia –, com s’ha proposat, o ja implantat, en alguns Països. Es liberalitza i es consumeix més. Després d’haver conegut tantes històries tràgiques de drogodependents i de les seves famílies, estic convençut que és moralment necessari posar fi a la producció i al tràfic d’aquestes substàncies perilloses. Quants traficants de mort hi ha – perquè els traficants de droga són traficants de mort –, impulsats per la lògica del poder i dels diners a qualsevol preu! I aquesta plaga, que produeix violència i que sembra patiment i mort, exigeix un acte de coratge del conjunt de la societat.

La producció i el tràfic de drogues també tenen un impacte destructiu en la nostra casa comuna. Per exemple, això s’ha fet cada vegada més evident en la conca amazònica.

Una altra via prioritària per combatre l’abús i el tràfic de drogues és la de la prevenció, que es fa promovent una major justícia, educant els joves en els valors que construeixen la vida personal i comunitària, acompanyant les persones en dificultats i donant-los esperança en el futur.

En els meus viatges en diverses diòcesis i Països, he pogut visitar diverses comunitats de recuperació inspirades en l’Evangeli. Són un testimoni fort i esperançador del compromís dels sacerdots, dels consagrats i laics, de dur a la pràctica la paràbola del Bon Samarità. Així mateix em reconforta veure els esforços realitzats per diverses Conferències episcopals per promoure legislacions i polítiques justes pel que fa al tractament de les persones dependents de l’ús de drogues i a la prevenció per aturar aquesta xacra.

Com a exemple, m’agradaria assenyalar la xarxa de La Pastoral Latinoamericana de Acompañamiento y Prevençión de Adicciones (PLAPA). L’estatut d’aquesta xarxa reconeix que «la dependència de l’alcohol, de substàncies psicoactives i altres formes de dependència (pornografia, noves tecnologies, etc.) … és un problema que ens afecta indistintament, al marge de les diferències geogràfiques, socials, culturals, religioses i d’edat. Malgrat que les diferències... volem organitzar-nos com una comunitat: compartir les experiències, la il·lusió, les dificultats».

Esmento també els Bisbes de l’Àfrica del Sud, que el novembre de 2023 van convocar una reunió sobre el tema “ Empoderar els joves com a agents de pau i esperança”. Els representants dels joves presents a la reunió van reconèixer aquella assemblea com una «fita significativa orientada vers una joventut sana i activa en tota la regió». També van prometre: «Acceptem el rol d’ambaixadors i animadors de la lluita contra l’ús de substàncies estupefaents. Demanem a tots els joves que siguin sempre empàtics els uns amb els altres».

Estimats germans i germanes, davant la tràgica situació de drogodependència de milions de persones en tot el món, davant l’escàndol de la producció i del tràfic il·lícit d’aquestes drogues, «no podem quedar indiferents. El Senyor Jesús es va aturar, es va fer proper, va curar les ferides. A l’estil de la seva proximitat, també nosaltres som cridats a actuar, a aturar-nos davant les situacions de fragilitat i de dolor, a saber sentir el crit de la solitud i de l’angoixa, a ajupir-nos per aixecar-nos i tornar a la nova vida els que cauen en l’esclavitud de la droga». I preguem pels criminals que donen la droga als joves: són criminals, són assassins! Preguem per la seva conversió.

En aquesta Jornada Mundial contra la droga, com a cristians i comunitats eclesials renovem el nostre compromís de pregària i de treball contra les drogues. Gràcies!

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.