Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dilluns 19 de maig de 2014
Com és el nostre cor? El Papa Francesc ha desenvolupat la seva homilia sobre el binomi “moviment - fermesa” en el cor dels cristians. El Papa ha pres l’exemple de la primera lectura dels Fets dels Apòstols, on podem admirar el compromís de Sant Pau per l’evangelització, que té “un cor ferm però en continu moviment”. L’Apòstol dels gentils venia, de fet, d’Iconi, on havien intentat matar-lo, però no es queixa d’això. Anirà a evangelitzar a l’àrea de la Licaònia i, en el nom del Senyor, guareix un paralític. Passa de manera que els pagans, havent vist aquest miracle, pensen que Pau i Barnabé, que l’acompanya, són déus que han baixat a la terra, són Zeus i Hermes. Pau, ha observat el Papa, “va tenir feina per convèncer-los que eren homes”. Aquestes, ha continuat, són les històries humanes que Pau va viure”;
“I nosaltres en tenim tantes, tots nosaltres; nosaltres ens trobem enmig de tantes històries, que ens mouen d’una part a l’altra. Però hem demanat la gràcia de tenir el cor fix, com el tenia Pau: per no queixar-se d’aquella persecució, va anar a una altra ciutat, va començar a predicar allà, a curar un malalt, adonant-se’n que aquell home tenia prou fe per ser guarit; després, va calmar aquella gent entusiasta que volia oferir-los un sacrifici; després proclamar que només hi ha un sol Déu, en el llenguatge propi de la seva cultura. Però, una cosa darrere l’altra... I això només es pot fer si tens un cor fix”.
“On tenia el cor, Pau –és la pregunta que es fa Francesc– per fer tants canvis en tan poc temps i fer front a situacions difícils de manera apropiada?” En l’Evangeli, ha dit el Papa, Jesús ens diu que l’Esperit Sant enviat pel Pare, “us ensenyarà totes les coses” o “us recordarà” tot el que Ell havia dit. El cor de Sant Pau, per tant, “està arrelat en l’Esperit Sant”, aquest “do que Jesús ens ha enviat”. I tots nosaltres, ha advertit, “si volem trobar força en la nostra vida, hem d’anar vers Ell. Ell està en el nostre cor, el vàrem rebre en el Baptisme”. L’Esperit Sant ha repetit, “ens dóna força, ens dóna fermesa en la vida per avançar en tants esdeveniments”. I Jesús, ha afegit, ens diu “dues coses” de l’Esperit Sant: “Us ho ensenyarà tot i us recordarà tot el que Ell ha dit. I això és exactament el que passa amb Sant Pau: “els ensenya i els recorda” el “missatge de salvació”. És l’Esperit Sant que dóna fermesa al seu cor:
“Amb aquest exemple, podem preguntar-nos avui: com està el meu cor? És un cor que sembla una ballarina, que va d’una banda a l’altra, com una papallona, que avui li agrada això...que sempre es mou; és un cor que s’espanta davant les vicissituds de la vida, i s’amaga i li fa por de donar testimoni de Jesucrist; és un cor valent o és un cor que està sempre ple de por i que busca sempre on amagar-se? De què es preocupa el nostre cor? Quin és el tresor on s’arrapa el nostre cor? És un cor fixat en les criatures, en els problemes que tots tenim? És un cor fix en els déus de cada dia o és un cor fix en l’Esperit Sant?”
El Papa ha afirmat que ens aniria bé de preguntar-nos “on és la fortalesa del nostre cor”. I també recordar totes les coses que fem cada dia: a casa, a la feina, amb els fills, amb la gent que conviu amb nosaltres, amb els companys de la feina, amb tots”;
“Em deixo portar pels fets o visc amb el cor arrelat, que sap on és? L’únic que dóna fermesa al nostre cor és l’Esperit Sant. Faríem bé de pensar que tenim un do preciós, que ens ha deixat Jesús, aquest Esperit de fortalesa, de consell, que ens ajuda a avançar enmig dels esdeveniments de cada dia. Fem aquest exercici, avui, de preguntar-nos com és el nostre cor: ferm o no? I si és ferm, on s’arrela? En les coses o en l’Esperit Sant? Ens farà bé!”
Traducció: Josep Ma Torrents –Catalunya Religió