Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dijous 8 de maig de 2014
"Qui fa l’evangelització és Déu". El Papa Francesc reitera aquesta veritat oposant-la a l'excés de burocràcia que de vegades a l'Església pot dificultar l'acostament de les persones a Déu. El model al que ens hem de referir -diu- és l'apòstol Felip, que en el passatge d'avui dels Fets dels Apòstols posa a la llum les tres qualitats cristal·lines d'un cristià: docilitat a l'Esperit, diàleg, confiança en la gràcia. La primera es veu en el moment en què l'Esperit indica a Felip que interrompi la seva activitat i se’n vagi al carruatge en el què està viatjant en el camí de Jerusalem a Gaza, el ministre de la reina d'Etiòpia:
"Ell, Felip, obeeix, és dòcil a la crida del Senyor. Segurament ha deixat tantes coses que havia de fer, perquè els apòstols en aquells temps estaven molt enfeinats en l’evangelització. Ho deixa tot i se'n va. I això ens fa veure que sense aquesta docilitat a la veu de Déu ningú pot evangelitzar, ningú pot anunciar Jesucrist: com a màxim, s’anunciarà a si mateix. És Déu qui crida, és Déu qui a Felip el posa en camí. I Felip hi va. És dòcil".
Per a Felip l’encontre amb el ministre d'Etiòpia esdevé ocasió d’anunci de l'Evangeli. Però aquest anunci, explica el Papa Francesc, no és un ensenyament caigut des de dalt, imposat. És un diàleg, que l’apòstol té la delicadesa de començar respectant la sensibilitat espiritual del seu interlocutor, que està llegint, sense aconseguir d'entendre un passatge del profeta Isaïes:
"No es pot evangelitzar sense diàleg. No es pot. Perquè tu has de partir d'on està la persona que ha de ser evangelitzada. Quant d'important que és això! ‘Però, pare, es perd tant de temps, perquè cadascú té la seva pròpia història, ve amb això, les seves idees...'. I perdre el temps... Més temps ha perdut Déu en la creació del món i l’ha feta bé! El diàleg. Perdre el temps amb l'altra persona, perquè aquesta persona és la que Déu vol que tu evangelitzis, que tu li donis la notícia de Jesús és més important. Però tal com és, no com hauria de ser: com és ara".
Les paraules de Felip susciten en el ministre d'Etiòpia el desig de ser batejat i en el primer lloc del camí on hi hagué aigua fou batejat. Felip administra el Baptisme a l'etíop, "el porta -observa el Papa- a les mans de Déu, a la seva gràcia". I al seu torn, assenyala el Papa Francesc, el ministre està a punt de generar la fe i "potser això
-conclou- ens ajudarà a entendre millor que qui fa l’evangelització és Déu":
"Pensem en aquests tres moments de l'evangelització: la docilitat per evangelitzar; fer el que Déu mana, segon el diàleg amb les persones -però el diàleg, es parteix d'on es trobin- i en tercer lloc, confiant en la gràcia: és més important la gràcia que tota la burocràcia. ‘Quina cosa ho impedeix?'. Recordem-ho. I moltes vegades nosaltres a l'Església som una agència per fabricar impediments, perquè la gent no pugui arribar a la gràcia. Que el Senyor ens ho faci comprendre".
Traducció: Pere Prat –Catalunya Religió