Shantideva, savi i erudit budista del segle VIII, diu: “Contempla els altres com si fossin part del teu propi cos. Així com consideres cada part del teu cos com el teu cos i les protegeixes totes del dolor, tots els éssers han de ser igualment protegits”. En cas contrari, seria com si l’estómac, per exemple, volgués funcionar per sí mateix, independentment de la resta del cos, procuraria, aleshores, el seu propi benefici i menjaria indefinidament. Però aviat altres parts del cos començarien a desequilibrar-se i l’estómac no podria sentir-se mai bé o satisfet fins que no estigués en harmonia amb la resta del cos. Si realment volem ser feliços hem de percebre interiorment que tot està interrelacionat i que som interdependents. Ens hem d’obrir als altres i sentir la seva proximitat.
En la meditació ens entrenem per ampliar la consciència al màxim. Hem de passar del “jo” al “nosaltres”, de l'individualisme al sentit de comunitat. El propòsit no és aconseguir només el benefici propi sinó el de tots els éssers. Mentre estiguem limitats i encegats per actituds egocèntriques, els nostres actes mai no podran ser realment útils i beneficiosos.
El motor que ens ha d'empènyer en tot aquest procés és l’agraïment. Ens adonem que tot el que som i tot el que tenim és gràcies als altres. La consciència de la pròpia vulnerabilitat permet que sorgeixi en nosaltres un profund i sincer agraïment envers la resta d'éssers vius.
reps perquè altres donen
saps perquè altres t’ensenyen
vius perquè altres éssers moren
ets tu res sense els altres?