(Fundació Pere Tarrés) La llegenda de l'Adaleta" de Vilobí d'Onyar és una és una de les tradicions que han recuperat aquest estiu l'equip de "Tallers per la festa" de la Fundació Pere Tarrés. A més, s'ha continuat consolidat algunes festes recuperades l'any passat com la Jornada Tradicional Catalana de l Jonquera.
"Tallers per a la festa" és un programa del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya que dirigit i coordinat des de la Fundació Pere Tarrés pretén donar suport al desenvolupament de programes de formació per a la creació, recuperació o millora de una festa popular local, amb la finalitat de desenvolupar el treball comunitari i el treball des de la xarxa social d'entitats, de la localitat o zona, que proposen el projecte.
Un dels resultats que s'ha pogut veure aquest estiu ha tingut lloc a la Festa Major de Vilobí d'Onyar. Un equip de talleristes de la Fundació Pere Tarrés i col•laboradors/es externs format per Pau Fernández (vestuari), Aniol Miró (percussió), Marcel Sabaté (flabiol) i Núria Franquet (dansa) van recrear l'espectacle "El Clam de l'Adaleta". A través del teatre, la dansa i la música aquest equip va recuperar la llegenda fundacional de Vilobí d'Onyar. La jornada va finalitzar amb un tast de vi medieval aromatitzat amb mel i espècies. Aquesta iniciativa ha comptat amb l'entusiasme i la participació de tots els veïns i veïnes de la població.
Una satisfacció que també s'ha produït a la Jonquera on per segon any consecutiu l'equip de Tallers per la Festa va aconseguir que el poble es bolqués amb la Jornada Tradicional Catalana. Un exemple van ser els domassos que lluïen l'Ajuntament i molts balcons de la població que s'havien elaborat en el taller dirigit per Pau Fernández. Els grallers que havien treballat amb en Jordi Comas també van fer tota una exhibició durant la cercavila del matí i els diables van culminar el dia tot mostrant les seves noves màscares treballades amb en Lluís Musté. La recuperació del ball de la Marratxa duta a terme ja l'any passat es consolidava aquest any amb la participació de noves parelles al ball. I com a punt final, la festa va acabar amb el tradicional concurs de pastissos de melmelada d'aglà resultat del taller d'elaboració de melmelada d'algà, que va conduir en Pere Sala.
L'objectiu de Tallers per la festa.
L'èxit dels Tallers per la festa es tradueix en la àmplia participació dels veïns i veïnes i en la implicació de les entitats i administracions locals. Durant les properes setmanes seran Ripollo i altres municipis catalans els què treballaran per recuperar les seves tradicions festives.
Sota les idees i direcció artística de Josep M. Font (cap del departament d'Animació i Expressió) un ventall d'especialistes i talleristes, integrat tant per professors de la Fundació Pere Tarrés com per col•laboradors externs, desenvolupen la seva tasca de formació en diferents camps: escenografia, figurins, direcció artística, gestió cultural, malabars i circ, professors de teatre, matx d'improvisació i expressió dramàtica, dansaires, músics, directors de corals, artistes plàstics, etc... La finalitat dels tallers per la festa és assumir el projecte presentat per la comunitat i el seu ajuntament, donar-li forma i concreció, i aportar-li idees, recursos pràctics i eines a fi de que els veïns i veïnes aprenguin i puguin dur a terme per si sols la festa i el seu desenvolupament.
El teatre comunitari, la cultura popular com eina dinamitzadora d'integració social, en treball en xarxa, els espais interculturals o la dinamització intergeneracional esdevenen eines d'animació i expressió dins de l'àmbit associatiu i comunitari que els tallers per a la festa potencien i ajuden a crear des de la seva tasca.
Vuit festes tradicionals recuperades
L'any passat, les actuacions de l'equip de Tallers per la Festa a les comarques gironines van aconseguir la renovació del Ball de Serrallonga a Tortellà (La Garrotxa), la millora del Ball de Cavallets de Salt (Gironès), creació de la festa del Pastafang a Quart (Gironès), la millora del Corpus de Cassà de la Selva, la creació de la Nit Màgica de Sant Martí Vell, la millora i renovació de la Nit de Bruixes de Viladrau (La Selva), la creació de la Festa Remença a la Vall del Llémena (Gironès) i la ja citada creació de l'11 de setembre identitari de La Jonquera (Alt Empordà).