(Universitaties) La primera jornada Evangeli i Acció social: la dimensió cristiana i espiritual de l’acció social. Més enllà de l’assistència i la promoció es va dur a terme el dijous 16 d’octubre passat a la facultat de Filosofia de la URL, la Jornada. La proposta va ser promoguda per la Delegació de Pastoral Universitària de Barcelona i organitzada en col·laboració amb Càritas, Cristianisme i Justícia, la Facultat d’Educació i Treball social de la FPT i la Facultat de Filosofia de la URL.
Més d’una cinquantena de professionals i formadors de l’àmbit de l’acció social s’aplegaren per reflexionar sobre la necessitat d’el.laborar un discurs i una pràctica on els elements més nuclears de la proposta evangèlica i de l’experiència de fe es puguin integrar en el dia a dia de les institucions que treballen amb diferents col·lectius de persones en situació d’exclusió social. Es pretenia també identificar i reflexionar sobre els eixos claus de l’antropologia cristiana i les seves implicacions tant pel que afecta a la intervenció de professionals i voluntaris de l’acció social com pel que afecta a les persones que viuen en situacions d’especial vulnerabilitat.
La Jornada va comptar amb tres intervencions claus al matí on es plantejaren els fonaments antropològics i ètics de la proposta d’intervenció cristiana en l’àmbit de l’acció social, protagonitzades per una ponència del professor Vicenç Igual i una taula rodona amb Mercè Darnell i Miguel Àngel Pulido. Les diferents intervencions van poder ser relatades i contrastades per Rafael Ruiz de Gauna. Per la tarda es va comptar amb quatre intervencions més protagonitzades per Mª Àngels Arrabal, Eduard Sala, Pere Domenech i Esther Borrego, que de manera testimonial van exemplificar pràctiques d’un viure evangèlic des de la intervenció professional en el camp de l’acció social. Totes elles van poder ser també relatades i contrastades amb l’aportació final de Salvador Maneu.
Pel que fa als continguts al matí es va subratllar la necessitat de superar la temptació i el perill de caure en la mundanitat espiritual considerant l’Església com una ONG; tenir coratge per a mostrar i explicitar la globalitat del missatge evangèlic tenint clar que l’Evangeli no està fet per ser llegit sinó per a ser rebut; no perdre de vista que la finalitat última del camí és la lloança de Déu Pare i no la defensa dels propis territoris o interessos personals i mostrar que el camí és sempre Crist en comunió amb l’Església.
La sessió matinal va acabar perfilant els eixos claus del professional reivindicant l’espiritualitat de l’abraçada i de l’alegria, de la proximitat i de l’escolta; la necessitat del treball en comunió i en comunitat, la necessitat de generar somnis i utopies, d’atendre i acompanyar espiritualment a les persones, d’exercir una activitat reflexiva i creativa permanent i de viure arrelats en l’esperança.
Finalment per la tarda es van plantejar alguns dilemes entre el carisma evangèlic i el marc institucional i es van evidenciar pràctiques que posaven l’accent en l’establiment de vincles personals, l’acollida familiar i fraternal, l’empoderament de les persones, la cura, l’amor, la mirada i la recuperació de la dignitat de la persona com a fonts de guariment.
7. La primera trobada de professors universitaris del curs 2014-2015 es va dur a terme divendres 24 d’octubre amb la participació de Paco Ramis, delegat de pastoral universitària de Mallorca, llicenciat en Biologia, en Sagrada Escriptura i doctor en Teologia. Us oferim el text de la seva aportació.