(MCJ-MUEC) Estiu 2012. 70 joves de 14 a 18 anys, vinguts d’ 11 parròquies de l’Arxidiòcesi de Barcelona. Lloc de trobada: la casa de Convivències que les religioses de Jesús-Maria tenen al Brull (el Montseny). Per què? , amb quin objectiu? A continuació trobareu una crònica de com hi vam arribar.
És sabut que la cultura dels nostres adolescents i joves és molt audiovisual; el seu món és ple de pantalles, de botons que es premen per accedir a altres pantalles; de sintonies musicals, de “frames” (moltes imatges per segon) .. i també ple de moltes preguntes , inquietuds, algunes sense poder-les formular, sense acabar de trobar resposta.
Calia, doncs, aprofitar bé aquestes coordenades per proposar als joves de la Iniciació al Moviment Cristià de Joves – Moviment d’Universitaris i Estudiants Cristians (MCJ-MUEC), i a altres joves de parròquia que estiguessin interessats, uns Campaments que marquessin fort les seves vides en quatre dies ben intensos de convivència a la casa del Brull, immersos en plena natura del Montseny.
Durant el curs que acabava ja havien estat moltes les preguntes que s’havien plantejat els joves d’iniciació i els militants del Moviment d’Acció Catòlica (AC). Moltes d’elles havien sorgit en moments claus com han estat:
- L’ Estiu 2011 – la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ): un moment per fer de Voluntaris, amb esperit generós, al servei d’un gran esdeveniment eclesial; on conèixer i compartir amb joves cristians de procedències molt diverses.
Fruit de tot el que en la JMJ es va viure, els més joves del Moviment van crear una nova cançó per al Moviment.
- L’ “Ara és el moment” és la cançó que ens ha anat acompanyant al llarg de tot aquest curs, i que vol expressar el sentiment de que ara és un moment propici per consolidar grups, d’obrir-se als altres , d’apostar fort per Jesucrist i de ser joves protagonistes en l’Església.
- El Pla de Curs: “Joves per una economia responsable i de comunió”: sota aquest lema, enguany ens hem plantejat quins són els valors i criteris que ens proposa l’Evangeli per viure aquesta dimensió, l’economia, tant personal com col•lectiva en el temps de crisi que ens ha tocat. El comerç just i la banca ètica van ser objecte de la nostra Jornada de Formació, al mes de febrer en el marc de la Universitat Pompeu Fabra.
- Les Celebracions del sagrament de la Confirmació: moment de rebre el do i la força de l’Esperit per anar trobant les respostes coherents, des de la fe, als reptes que la vida va plantejant.
En les celebracions de la Confirmació que han tingut lloc al llarg del curs en les diverses parròquies i a les quals s’han anat convidant entre ells, els joves han descobert el do de l’Església com a gran família en la fe, com a colla gran d’amics; un espai on ells poden experimentar la fraternitat i la solidaritat. Un fil conductor anava entrellaçant aquestes diverses celebracions de la Confirmació.
- La Lliga interparroquial de Futbol + La Jornada Esportiva: al llarg d’aquestes dues convocatòries (en les que han participat 16 equips de parròquies i escoles de la diòcesi), els nois i noies han anat experimentant l’esport com una activitat no només competitiva, sinó com un lloc on descobrir nous amics i crear lligams, un espai on sentir-se també Església que sap passar-s’ho bé i convidar a d’altres, un lloc on créixer en valors. En aquest sentit, la Lliga interparroquial va tenir com a lema “Fes-li un gol a l’atur juvenil” i va voler col•laborar econòmicament amb el projecte “Joves a l’atur” de Caritas diocesana.
- L’acció per a la Missió Metropolis: “Free Huggs – Abraçades gratis”, proposada pels mateixos joves i realitzada en la Diada de Sant Jordi, al mig de la Pça. de Catalunya. Es tractava de repartir abraçades a tothom que passava, convidar-les a escriure en un mural quin era el seu somni per a un món millor, i entregar l’Evangeli de Marc a aquells que iniciaven un diàleg i es mostraven més receptius a la iniciativa.
- I, sobretot, la Trobada de Rams 2012 a Llinars del Vallès, on vam convidar els joves d’Iniciació a fer-se les preguntes sobre la seva vida i contrastar-les amb les que es deurien fer els deixebles, aquells homes i dones , també joves, que es posaren a seguir Jesús de Natzaret.
L’ambientació la donaven, una vegada més, els mitjans de comunicació que tanta influència tenen en el substrat cultural i el llenguatge dels joves. Així, el lema de la Trobada va ser “Gran Hermano 12 + 1esús”: la provocació era “entrar a la casa” on compartir un cap de setmana intens de convivència i amistat amb els altres joves i amb Jesús.
A l’inici, cada noi/a va haver d’explicar a la càmera perquè havia volgut “entrar a la casa” i amb quines preguntes sobre la vida i a Jesús ho feia . De totes les preguntes en vam fer tres eixos de treball que vam compartir per grups i que ens van ajudar també a entrar en la vivència de la Setmana Santa. Al vespre, un Via Crucis itinerant pel mig del bosc ens va ajudar a actualitzar la Passsió i Mort de Jesucrist en les “passions” de molts joves dels nostres dies. La darrera Estació va acabar a la capella de la casa, amb una estona llarga i tranquil•la de pregària i amb la celebració del sagrament de la Reconciliació. Aquesta vegada, el “confessionari” sí que possibilitava la trobada íntima de cada jove amb el Senyor des de la pròpia feblesa, i no des de l’exposició pública i mediàtica dels egos de cadascú davant la càmera, com s’esdevé en altres “confessionaris” més televisius.
A l’endemà, diumenge, l’Eucaristia ens va permetre donar gràcies per haver comprès una mica més que, efectivament, Jesús sí que és el nostre “Gran Hermano” i que ho ha donat tot per nosaltres, per tal que nosaltres fem igual amb els nostres amics.
Certament, en un cap de setmana no es poden donar respostes a tots els interrogants; era molta la vida que els adolescents i joves havien abocat i posat damunt la taula. És per això que els consiliaris i iniciadors vam apostar per aprofundir-hi en l’espai més ampli que ens permetien els Campaments d’estiu. Així va néixer la idea d’unir dos programes televisius per motivar aquells que voldrien venir al Brull del 28 de juny a l’ 1 de juliol, i va sorgir el nou lema:
“Gran Hermano: 12 + 1esús – Edició d’estiu: APM – Alguna Pregunta Més?
Seguint la metodologia i l’experiència dels moviments d’Acció Catòlica, els mateixos joves han de ser protagonistes en el propi procés i camí de fe. Per això, de bon principi, els iniciadors/es i capellans que acompanyem el Moviment vam voler comptar amb ells en la preparació dels Campaments. No era empresa fàcil; sabem de les dificultats per convocar els joves i perquè s’atreveixin a assumir responsabilitats. Però de mica en mica s’hi van anar sumant consiliaris i acompanyants, responent a la voluntat del MCJ de ser una plataforma ampla d’Església diocesana per als joves que són o s’apropen a les nostres parròquies. (continuarà)