Ens ha deixat l'Eduardo Galeano, periodista i escriptor urugayà que ha fet reflexionar a mig món amb els seus llibres, escrits i articles. L'educació ha sigut un dels temes del que més va parlar, sobretot des de que va publicar "Patas Arriba, La Escuela del Mundo al Revés". Com homenatge, fem un recull de les seves frases més conegudes i brillants que ens poden ajudar en la nostra tasca educativa:
- Són coses petites. No acaben amb la pobresa, no ens treuen del subdesenvolupament, ni socialitzen els mitjans de producció i de canvi… Però potser desencadenin l'alegria de fer i la tradueixin en actes.
- Al cap i a la fi, som el que fem per canviar el que som.
- Només els ximples creuen que el silenci és un buit. No està buit mai. I de vegades la millor manera de comunicar-se és callant.
- El llenguatge que diu la veritat, és el llenguatge Sentipensant. El que és capaç de pensar sentint, i sentir pensant.
- Els cientìfics diuen que estem fets d'àtoms, però a mi un ocellet em va explicar que estem fets d'històriess.
- Lliures són els qui creen, no els qui copien. I lliures són els qui pensen, no els qui obeeixen. Ensenyar és ensenyar a dubtar.
- Si vaig caure és perquè estava caminant. I caminar val la pena, encara que et caiguis.
- Hi ha un únic lloc on ahir i avui es troben i es reconeixen i s'abracen. Aquest lloc és matí.
- Aquests són temps d'uniformitat obligatòria en tot. Mai el món ha estat tan desigual a brindar oportunitats i tan parell en els hàbits que imposa.
I, finalment, la frase que ens fa continuar caminant, i un vídeo sobre l'bjectiu de la tasca educativa:
“La Utopia es troba a l’horitzó. Sé que mai no hi arribaré. Que si jo camino deu passes endavant, ella s’allunyarà deu passes. Com més la busqui, menys la trobaré, perquè ella s’allunya a mesura que jo m’hi acosto. Bona pregunta: per què serveix la Utopia? Doncs, per això, la Utopia serveix per caminar”