Sota aquest títol, el periodista David Casals ha realitzat un interessantíssim documental de 50 minuts on, a través de testimonis vius, presenta una història sovint silenciada i ignorada. La repressió que varen viure les comunitats protestants en tot el territori espanyol, sota la dictadura franquista.
Vaig assistir a la presentació del documental el passat octubre, organitzada per la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Precisament va ser la Direcció General amb el seu director Enric Vendrell qui va acollir aquest projecte en el seu moment.
A la presentació hi van participar el periodista Antoni Bassas com a presentador de l'acte; el periodista David Casals com a director del documental; i l'historiador Federico Vázquez Osuna. També es va donar veu a diferents testimonis com el catedràtic d'estètica David Estrada Herrero; el crític d'art Daniel Giralt-Miracle; i la presidenta de la Institució Bíblica Catalana, Noemí Cortés Roca. L'acte el va cloure la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró Buldó.
Curiosament, la majoria dels assistents a la presentació eren molts dels testimonis protagonistes del documental amb els seus acompanyants. Un fet que va provocar que la mitjana d’edat fora realment alta. Imagino que era una manera d'honorar-los. Eren molts dels nostres grans. Persones molt compromeses amb la seva fe evangèlica que van patir personalment la repressió franquista amb maltractes, discriminacions i amb la presó. A molts d’ells els conec personalment i els hi tinc molta estima i respecte. Fins i tot, alguns són els meus oncles.
Per mi va ser un moment molt emotiu i emocionant. Va ser veure amb imatges allò que ens havien explicat els pares i els avis sobre com ens havien tractat en el passat. Una espècie d’emoció sobtada perquè, d’alguna manera, se'ns havia impregnat aquella repressió. Per aquest motiu, sovint penso que la comunitat evangèlica i protestant, amb aquella repressió, va viure en un 'gueto'. Tancada amb si mateixa i una mica massa endogàmica. El cert és que, encara ara, de vegades, ens costa sortir del 'gueto'.
Per això es fa necessari trencar el silenci, explicar la nostra història i donar-la a conèixer per no repetir-la amb altres tradicions religioses. També ajudar-nos a nosaltres mateixos a sortir del 'gueto' i brillar enmig d’un món necessitat de comunitats que tenen i viuen esperança.
El documental sencer es podrà visualitzar el proper dissabte 22 de gener a les 18:00 h a l'auditori de l'església Unida de Terrassa.