Vés al contingut

El passat dimecres vaig entrevistar-me amb un periodista d’un diari portuguès que m’inquiria sobre el temple de la Sagrada Família. Just començar li vaig confessar que m’interessava l’arquitectura religiosa contemporània i que, en les meves recerques, en un principi havia defugit tractar l’arquitectura religiosa de Gaudí. Així i tot, vàrem parlar llargament de Gaudí, de l’espiritualitat i significació de “temple expiatori”, del sentit de l’espai sagrat en la ciutat i de com en el temple de la Sagrada Família es dóna una implosió simbòlica que, de fet, no és res més que la materialització en tres dimensions del misteri cristià que celebrem al llarg del cicle litúrgic, etc.
Al finalitzar la trobada vaig acompanyar al periodista a una llibreria especialitzada i tots dos vàrem comprar el llibre d’Armand Puig “La Sagrada Família segons Gaudí”. He de reconèixer que vaig adquirir-lo amb la mosca darrera l’orella, preguntant-me si no es tractaria d’un altre llibre que aprofitava la tirada mediàtica de la gaudinitis provocada per la visita papal. Avui, justament quan s’ha fet la presentació del llibre al mateix temple, l’he acabat de llegir i val a dir que es tracta d’un llibre divulgatiu ben documentat que fa notar la profunditat teològica i els coneixements litúrgics i bíblics de Gaudí. No podia ser d’altra manera venint del degà de la Facultat de Teologia de Catalunya!. Aquesta perspectiva teològica de l’autor compensa amb escreix altres facetes tècniques o artístiques que queden relegades a un segon pla però, precisament, aquest és el punt fort de la demanada social vers el temple de la Sagrada Família, tal com diu el subtítol del llibre: “Comprendre un símbol”.
Cap al final del llibre, Armand Puig destaca la capacitat i vocació sintètica de l’arquitecte i el posa al costat d’altres grans pensadors globals de la nostra cultura mediterrània com Ramon Llull, Dant o Tomàs d’Aquino. Fent referència a aquest darrer, l’autor conclou “En resum, la Sagrada Família és una veritable Summa Theologica, una basílica singular que expressa el missatge cristià.” Això m’ha fet pensar que és impossible passar de puntetes sobre l’arquitectura religiosa de Gaudí perquè, si algú convisqués al costat d’un gran teòleg com Karl Rahner o Hans Urs von Balthasar, podria fer teologia sense fer-ne referència? Doncs igualment passa amb la Sagrada Família i els arquitectes catalans.

Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.