Fundació Blanquerna El passat dia 27 es va celebrar la Jornada de Sant Tomàs 2023, destinada al professorat i el PAS de Blanquerna-URL. Enguany, la jornada va incloure un acte de reconeixement al doctor Salvador Pié, que el passat mes d’octubre va concloure el seu mandat de quaranta anys com a president de Blanquerna.
En l’acte de reconeixement, presidit pel cardenal Joan Josep Omella, hi van intervenir Josep Maria Carbonell, president de la Fundació Blanquerna, Josep Rom, rector de la URL, que va fer l’elogi de l’homenatjat, i Salvador Pié, que va concloure amb un discurs d’agraïment. La segona part es va obrir amb la conferència “Blanquerna, avui: com preservar l’essencial?”, a càrrec d’Anna Pagès, professora de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport.
Cardenal Joan Josep Omella: “La fe suma i complementa la raó”
El cardenal Joan Josep Omella va obrir la jornada recordant la figura de sant Tomàs d’Aquino, “una persona cabdal en la definició del marc epistemològic, filosòfic i teològic que va contribuir significativament a la construcció del sistema universitari europeu en el segle XIII”. Sobre el paper de la universitat, i de Blanquerna en particular, va explicar que “amb la inspiració d’aquell que avui honorem, Sant Tomàs, volem esforçar-nos per establir un diàleg serè, sòlid i consistent entre la fe i la realitat cultural, científica i moral en què vivim”. Va encoratjar a mostrar als alumnes i a la societat “que la fe suma i complementa la raó en el desvetllament del misteri que ens envolta”, per la qual cosa cal presentar la bellesa d’una antropologia fundada en el model de Jesucrist.
El cardenal va concloure que “l’educació no es redueix a un conjunt d’informació que ha de ser assimilada”, i que s’ha d’entendre, més aviat, “com la col·laboració en el creixement integral de la persona en totes les seves dimensions”. En aquest sentit, va destacar que Blanquerna té “la gran oportunitat de vetllar i no deixar de costat la dimensió religiosa de l’home, com ho va fer aquell a qui devem el nom d’aquesta institució”.
Josep M. Carbonell: "Cal que treballem junts per dirigir aquest vaixell que representa Blanquerna"
Josep Maria Carbonell, president de Blanquerna-URL, va iniciar el seu discurs amb dos agraïments: en primer lloc, al cardenal Joan Josep Omella, per “haver-me fet confiança, i per haver signat el meu nomenament, aprovat pel Consell Episcopal, a partir d’una terna de candidats presentada pel patronat de la Fundació”; en segon lloc, Salvador Pié, “pels seus quasi quaranta-un anys al capdavant del patronat; agraïment i estima perquè va tenir la visió d’allò que podia ser Blanquerna més enllà d’una Escola de Magisteri i la intel·ligència de constituir els equips de gestió per fer-la explícita en uns moments històrics que no eren gens fàcils”.
Des de l’inici va fer un prec: “Cal que treballem junts per dirigir aquest vaixell que representa Blanquerna en aquest món tan complex, tan imprevisible i desorientat en què vivim”. En aquest context, l’ideari de Blanquerna com a universitat, assentat en la intensa i extensa tradició de l’humanisme cristià, “emergeix com a far que fa llum i, doncs, il·lumina el conjunt de les nostres actuacions com a universitat; la nostra identitat entesa com un actiu a preservar”.
Finalment, el president de Blanquerna va anunciar una primícia sobre la celebració del 75è aniversari de la institució: “Com sabeu, aquest any Blanquerna fa 75 anys. I ho celebrarem amb un gran acte musical el dia 22 de novembre a la basílica de la Sagrada Família amb tres mil convidats. Hem demanat al músic Bernat Vivancos, amb una trajectòria internacional reconeguda com a compositor, la creació d’una cantata especial per a Blanquerna. Juntament amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, sota la direcció d’Edmon Colomer, i diverses corals de Catalunya, oferiran un concert que esperem que sigui únic i mostri la nostra identitat”.
Josep Rom: "La capacitat de visualitzar que una petita escola de magisteri es convertiria en una universitat"
Josep Rom va explicar que, quaranta anys enrere, Pié va tenir la visió d’imaginar una Blanquerna molt més gran fins a esdevenir universitat: “Salvador, confio que serem fidels a la missió que ens has encomanat. No crec que siguem capaços de tenir la creativitat de la teva visió, de la teva capacitat de veure més enllà, de la teva capacitat de visualitzar que una petita escola de magisteri del carrer Santa Anna es convertiria en una universitat a partir de la constitució de la Fundació Blanquerna el 1988.”
En el llegat de Salvador Pié, va dir, destaca la capacitat de trencar els límits d’una escola de magisteri per ampliar-la fins a configurar les àrees d’educació, salut, comunicació, esport i relacions internacionals. Cadascun d’aquests passos ha significat “la incorporació de més i més talent a la institució i, en cadascun d’aquests casos, has tingut el treball més delicat d’un president”.
Finalment, va concloure amb aquesta declaració: “Aquest homenatge és l’homenatge del nostre compromís amb aquest llegat. Moltes gràcies pels teus quaranta anys de servei i els teus quaranta anys de motivació”.
Salvador Pié: "És un gran tresor tenir una fundació diocesana com Blanquerna"
Salvador Pié, emocionat després d’una llarga ovació per part de tot el personal de Blanquerna, va iniciar el seu discurs amb un repàs del que van ser els seus inicis a Blanquerna, quan el cardenal Jubany, arquebisbe en aquell moment de Barcelona, l’1 de setembre del 1981 el va nomenar delegat diocesà d’Ensenyament, càrrec que havia de representar a l’Escola de Mestres Blanquerna.
També va voler agrair la tasca de tots els equips directius, i a Josep Maria Carbonell per assumir la presidència: “La Fundació Blanquerna està en bones mans”. Finalment, també va donar les gràcies al cardenal Joan Josep Omella: “Després del nostre fundador, el cardenal Narcís Jubany, vostè, senyor cardenal, ha estat el més proper a Blanquerna, amb una atenta proximitat que li agraïm de cor i en donem gràcies a Déu. Vostè ens ha ajudat a accentuar més encara la nostra diocesanitat, tot accentuant l’aspecte pastoral, ja que és un gran tresor tenir una fundació diocesana com Blanquerna, i més en el marc de la URL!”.
Pié va acabar el discurs amb un text de l’Evangeli, que aquells dies havia fet servir molt: “El vull viure amb senzillesa i amb una actitud no sempre fàcil, ja que tenim la temptació de pensar que nosaltres sols som els protagonistes principals de la història, i més en el meu cas a Blanquerna. Per això és bo recordar la frase que Jesús encomanà perquè la diguessin els seus deixebles i que jo avui vull senzillament repetir: ‘Nosaltres som simples servidors, hem fet el que havíem de fer’ (Lc 17,10)”.