Els bisbes catalans presenten el document “Al servei del nostre poble” i reivindiquen les arrels cristianes de Catalunya i “l’amor al país”.
(Jordi Llisterri –CR) Aquest dimecres s’ha fet l’acte de presentació oficial del document Al servei del nostre poble publicat per commemorar els 25 anys del document Arrels Cristianes de Catalunya. En els seus parlaments tant l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, com el de Tarragona, Jaume Pujol, han presentat el text com una proposta que reconeix la personalitat catalana, i que vol reivindicar les arrels cristianes de Catalunya i la continuïtat del treball conjunt dels bisbes catalans. L’acte s’ha celebrat a Barcelona, a la seu de Facultat de Teologia de Catalunya, hi ha assistit també els bisbes de Francesc Pardo de Girona, Josep Àngel Sáiz de Terrassa i l’emèrit de Solsona Jaume Traserra.
“Hem reafirmat la validesa i l’actualitat del missatge document publicat ara fa 25 anys” ha afirmat Martínez Sistach per afegir que “el nostre poble no s’entendria sense les arrels cristianes: la fe cristiana ha contribuït decisivament a la configuració de la identitat catalana”.
El cardenal Sistach ha presentat el document com un servei de l’Església a la societat i ha emmarcat el reconeixement de la perfil propi de Catalunya que fa l’episcopat en el fet que “l’anunci de l’Església s’ha d’encarnar en cada lloc i en cada moment. L’anunci de Jesucrist es realitza en el temps i, per tant, en la història”.
És en aquest context que “com a pastors de l’Església manifestem el nostre profund amor pel país i ens posem al seu servei perquè sentim la urgència d’anunciar-hi Jesucrist, que és el tresor més gran que tenim. I com que estimem les persones, el país, i valorem aquest tresor, tant l’oferim constantment; el proposem, no l’imposem”. L’arquebisbe de Barcelona, ha justificat “una església inserida en la història i en el present del nostre poble català” per respondre aquest objectiu evangelitzador.
Una document de consens
En la intervenció de Jaume Pujol, l’arquebisbe de Tarragona ha explicat que ha estat un document que “s’ha treballat molt, amb il·lusió, ha estat un diàleg laboriós, fecund, un esforç per arribar a un text que ens ajudés en la nostra tasca evangelitzadora”. Pujol ha definit els bisbes que van signar Arrels Cristianes el 1985 com “homes d’una gran talla humana, espiritual i sobretot pastoral” i ha elogiat un text que “van elaborar en uns temps que tampoc eren gens fàcils i que per primera vegada tractava alguns aspectes complexos i difícils per al catolicisme català”.
Pujol ha assegurat que el nou text episcopal està “en continuïtat amb els altres dels bisbes de Catalunya, sobretot amb la finalitat del Concili Tarraconense: el com evangelitzar avui la nostra societat”.
“Ara nosaltres continuem mostrant el nostre amor pastoral i la nostra responsabilitat col·lectiva envers Catalunya en punts importants per a la nostra societat com puguin ser el marc polític del nostre país, l’acció pastoral, l’acolliment dels nous emigrants, la presència en tantes accions culturals i caritatives, el respecte per les autoritats constituïdes i per la laïcitat positiva, el rebuig del periodisme ofensiu, o l’aportació de la nostra sensibilitat pròpia a l’hora de redactar alguns documents episcopals”, ha explicat l’arquebisbe de Tarragona repassant alguns dels temes de Al servei del nostre poble. Un text que ha definit com “una crida a l’esperança” i una reivindicació “del paper insubstituïble que ha tingut l’Església i el cristianisme en la història mil·lenària de Catalunya”.
Una identitat clara per poder dialogar
En aquest marc de l’aportació cristiana a la configuració de la identitat catalana, el cardenal Martínez Sistach ha remarcat que “és partint de la nostra identitat que podem dialogar amb el altres. És el que ha fet sempre Catalunya, país de marca i país de pas. Acollir i incorporar al nostre projecte de poble el que rebem dels altres i oferint als altres les nostres riqueses culturals i espirituals”. Segons l’arquebisbe de Barcelona, “cal un coneixement i una valoració de la nostra identitat afaiçonada per la fe cristiana en la cristianisme, evitant el rebuig de tot el que és nou i diferent, -la xenofòbia- o l’acceptació indiscriminada de tot allò que ens privaria de la nostra identitat”.
També ha fet especial incidència en l’actual crisi econòmica que també valora el document per demanar que la situació “amb gairebé cinc milions d’aturats és una qüestió d’estat. Cal que tots els partits polítics, sindicats, patronal, institucions religioses... s’uneix per trobar resposta. Ja no és una qüestió de partit, de part”
Sense nostàlgia
L’acte ha estat presentat pel degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, Armand Puig, que ha destacat el fet que el nou document estigui signat per tots els bisbes de Catalunya: “un valor de declaració col·legial que accentua la seva dimensió de text consensuat i conjunt”. Alhora ha fet referència a la valoració que fa el text de la visita del papa a Barcelona, que mostra com la “sintonia entre la paraula del papa Benet i la paraula dels nostres bisbes és completa”.
"Al servei del nostre poble" presentat per Francesc Torralba from CatalunyaReligió on Vimeo.