Vés al contingut
Autories
omella-roda-premsa

CR Després de la reunió extraordinària de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) els bisbes han fet un comunicat en què valoren positivament l’informe del Defensor del Pueblo i el cardenal Joan Josep Omella ha comparegut aquest dimarts davant de la premsa. Cap crítica als continguts de l’informe d’Ángel Gabilondo i només ha reiterat que la dada que han extrapolat diversos mitjans de comunicació de 440.000 abusos “no correspon a la veritat, ni representa als sacerdots i religiosos”.

“Els bisbes sentim el dolor pel mal causat per alguns membres de l’Església”, ha afirmat Omella com a resum d'allò que va compartir dilluns l’episcopat i “reiteren la petició de perdó a les víctimes”. De l'Informe, els bisbes valoren “de manera especial, el testimoniatge recollit de les víctimes, cosa que permet situar les víctimes al centre”. I afegeixen que “s'han considerat valuoses les recomanacions proposades en aquest informe” i que “continuaran treballant en la mateixa línia, incorporant al seu esforç diari aquestes recomanacions”.

L’eix de la intervenció del president de la Conferència Episcopal Espanyola ja ha estat remarcar “el desig de treballar conjuntament en la reparació integral de les víctimes i aprofundir en els camins per a la protecció, l'acompanyament i la prevenció dels abusos”. Omella ha assegurat “que hi ha un abans i un després” de la presa de consciència i el treball que ha fet l’Església els darrers anys. “Hem après a estar a prop de les víctimes”, ha assegurat recordant les trobades que s’han fet amb víctimes d’abusos.

Omella no ha volgut entrar en el debat sobre les xifres perquè “la conclusió no és lògica” i perquè “les xifres al final no ens porten enlloc: el que importa són les persones”.

El fons de reparació

En la roda de premsa també hi ha intervingut el secretari general de la CEE, el bisbe auxiliar de Toledo Francisco César García Magán. S’ha centrat en els mecanismes de reparació que preveu l’Informe del Defensor del Pueblo i ha explicat que els bisbes estan disposats a col·laborar en un possible fons econòmic de reparació.

Ha matisat que aquest fons estatal ha de ser per a “totes les víctimes d’abusos, perquè si és només per a l’Església, discriminaria la majoria de les víctimes”. També ha destacat que aquesta reparació ha de ser més àmplia que l'econòmica, incloent-hi l’acompanyament personal, psicològic i espiritual.

García Magán he assegurat que les “recomanacions de l’informe estan en la línia d’un treball que ja s’està fent”. Per això, s’ha encarregat al Servei de Protecció de Menors de la CEE un itinerari de l'aplicació de les recomanacions del Defensor del Poble per aprovar en la pròxima assemblea plenària de novembre.

Sobre la prevenció i la formació dels capellans, Omella ha volgut desvincular l’opció pel celibat dels abusos: “No és exacte, ja que en l'àmbit social on hi ha més abusos és en la família i no són cèlibes”. En aquest sentit, el comunicat dels bisbes insisteix en el fet que “ l'estudi del Defensor del Poble presenta una visió general del problema que va més enllà de l'Església: els abusos sexuals a menors són un problema social al qual totes les institucions públiques i privades tenen el deure de donar resposta”.

En la pròxima reunió plenària de CEE d’aquest novembre, també decidiran què es fa amb l’informe que van encarregar al Despatx Cremades & Calvo Sotelo i que ha sofert nombrosos retards en els terminis previstos per a la seva entrega.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.