Vés al contingut

(Bisbat de Terrassa) El divendres 21 de febrer va tenir lloc la presentació del llibre de Josep Àngel Saiz Meneses, bisbe de Terrassa i Consiliari Nacional del Moviment Cursets de Cristiandat (MCC) i del Grup Europeu del Moviment, titulat: "Peregrinos i apóstoles. Apuntes para una espiritualidad del Movimiento de Cursillos de Cristiandad "

L'acte va tenir lloc al col·legi La Salle Maravillas de Madrid. A les 20h el cardenal Carlos Osoro, arquebisbe de Madrid, va presidir la Missa a la capella del centre, i posteriorment l'acte de presentació del llibre a l'auditori, amb una gran participació de membres del moviment que van omplir l'aforament.

En l'acte de presentació va intervenir en primer lloc Juan Antonio Montoya, president de l'MCC de l'arxidiòcesi de Madrid, el qual va agrair l'obra i va remarcar que es tracta d'un llibre ple d'evangeli i escrit per un successor dels apòstols que ajuda a la formació estructurant i sistematitzant la dimensió espiritual del moviment. A continuació va prendre la paraula Pedro Pérez, consiliari diocesà de l'MCC a Madrid, que va comentar que el llibre il·lumina el camí de la vida dels “cursillistes” ja que se situa en l'ésser i en la missió de l'Església, apropant a la font de on brolla la vida. En tercer lloc va prendre la paraula Álvaro Martínez, president nacional de l'MCC i del Grup europeu del moviment, el qual va agrair també aquesta obra de reflexió sobre la identitat del moviment i el seu carisma, i remarcant que l'espiritualitat de Cursets és cristiana, cristocèntrica, peregrina i de comunió, i subratllant la necessitat de generar reflexió dins el moviment així com publicacions sobre diferents aspectes del mateix.

A la mitja part l'acte els joves de l'MCC de Madrid, un grup molt nombrós, van interpretar diverses cançons.

Seguidament va prendre la paraula Jesús Pulido, director de l'BAC que ha portat a terme la publicació de l'obra. Va ressaltar la importància d'aquest llibre d'espiritualitat i accentuà les set paraules centrals que d'alguna manera conformen i vertebren l'obra en els seus diferents capítols i que són: Església, Evangeli, Conversió, Testimoni, Amistat, Oració i Vida, situant al voltant d'elles els conceptes centrals de el llibre.

Va prendre la paraula Josep Àngel Saiz que va explicar la gènesi del llibre que omple un buit existent fins al moment d'una manera més sistemàtica i ordenada com és l'espiritualitat del MCC. Va comentar breument els capítols de l'obra, que arrenca amb un títol suggestiu i que se situa en el pelegrinatge dels joves d'Acció Catòlica d'Espanya en l'any 1948 a Santiago de Compostel·la, i que es troba a l’arrel del que serà el MCC. En el retorn dels pelegrins de Mallorca les paraules pelegrins i apòstols van ressonar des del balcó de l'ajuntament de Palma de Mallorca. El llibre s'inicia presentant el sentit peregrinant de la vida i la peregrinació a Santiago (capítols 1 i 2), per presentar després el carisma del MCC que se situa en el primer anunci de la fe (capítol 3) i a continuació la figura de Sant Pau, patró del moviment (capítol 4). A partir d'aquí el llibre va desgranant l'espiritualitat al llarg de la història per descobrir les seves línies de força transversals (capítol 5), l'espiritualitat de l'Església de la qual participa el MCC (capítol 6) i l'espiritualitat cursillista (capítol 7) que es pot concretar en cinc elements: el sentit peregrinant, l'espiritualitat kerigmàtica, l'amistat, l'alegria i l'espiritualitat de comunió. L'últim capítol està dedicat a la Mare de Déu (capítol 8). Va acabar la seva intervenció recordant que el MCC se situa de ple en la crida del papa Francesc a sortir a les perifèries i en el món per anunciar la salvació.

Va clausurar l'acte el cardenal Carlos Osoro, arquebisbe de Madrid, el qual va agrair el llibre, indicant que és una obra que hauria de ser d'obligada lectura per a tots els “cursillistes” i els sacerdots. Va destacar que el llibre ajuda a entendre la història de l'MCC, el regal del nou carisma que ha enriquit a l'Església, que s'ha d'acollir des del reconeixement de la diversitat de les espiritualitats existents i la singularitat de cadascuna d'elles, i que es tracta, en definitiva, d’una proposta per sortir al món acompanyats per la verge Maria.

El grup de joves va tancar l'acte amb la interpretació de diversos cants.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.