(Bisbat de Vic) El Bisbat de Vic ha celebrat l’acte de presentació del llibre La catedral de Sant Pere de Vic, una obra monogràfica sobre la catedral, que repassa la història del monument i el seu gran valor arquitectònic i artístic. L’edició, a càrrec de Marta Crispí, Sergio Fuentes i Judith Urbano, membres del Grup de Recerca Història, Arquitectura i Disseny de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), és una obra coral dividida en set capítols marc escrits per diversos autors especialitzats. En total, són 21 autors, que aporten les darreres recerques al voltant de l’edifici i la seva història, posant al dia la historiografia sobre el coneixement de la catedral i el seu entorn.
Durant l’acte, David Abadias, degà de la Facultat d’Història Eclesiàstica Antoni Gaudí, ha pronunciat una breu conferència sobre la importància cultural i religiosa de les catedrals en la societat europea. Els responsables de l’edició, per la seva banda, han exposat els criteris científics i l’estructuració del llibre.
La catedral de Sant Pere de Vic és un llibre de 393 pàgines que repassa la història de la catedral de manera cronològica, des de la primera referència del bisbat, de l’any 516, passant per l’època del bisbe Oliba (segle XI), la Baixa Edat Mitjana, l’Època Moderna, les pintures de Sert o la seva reconstrucció després de la Guerra Civil. Principalment, l’obra posa de relleu aquells elements artístics més importants i actualitza els coneixements que es tenen sobre l’equipament, a dia d’avui.
Els estudis encarregats als màxims especialistes en cada període han permès actualitzar el coneixement que tenim sobre aquest edifici. Aporten especial novetat els capítols dedicats a l’estudi de la catedral en l’època romànica, o l’estudi de les obres de reconstrucció del monument que van durse a terme després de la guerra espanyola, entre els anys 1939 i 1945.
Tots els capítols s’acompanyen d’imatges destacades, tant del monument arquitectònic com dels diferents objectes artístics que s’hi contenen en detall, realitzades pel fotògraf Pepo Segura. La catedral de Sant Pere de Vic és un llibre del Bisbat de Vic, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. L’acte del passat divendres, celebrat a la Capella de Santa Maria de la Rodona del Claustre de la Catedral de Vic, ha estat presidit pel bisbe Romà Casanova i Casanova i el degà-president del Capítol de Canonges de la Catedral, Joan Mir i Tubau.
Capítols i autors
Els orígens del bisbat de Vic des de la primera referència al 516 fins el segle XI són explicats per Ramon Ordeig. Imma Ollich i Montserrat de Rocafiguera aporten la vessant arqueològica de la formació de la ciutat. Marc Sureda dedica un capítol al conjunt catedralici format per la seu romànica i l’església de Santa Maria la Rodona, aixecats pel bisbe Oliba. Paul Freedman estudia la figura cabdal de l’abat i bisbe Oliba. La vida canonical és explicada per Josep M. Masnou i l’escriptori, per Jesús Alturo i Tània Alaix. Eva Castro ens introdueix en el món dels drames litúrgics pasquals celebrats a la seu. La Baixa Edat Mitjana comença amb el capítol de Joan Valero sobre la producció artística d’aquesta època a la catedral. El mateix autor continua amb un capítol dedicat al retaule major esculpit per Pere Oller, una de les obres mestres de la catedral, i segueix Lourdes de Sanjosé amb l’estudi de l’orfebreria i la indumentària. La catedral de Vic en Època Moderna és estudiada per Irene Abril. Xavier Solà ens parla dels bisbes de Vic a partir del Concili de Trento, i Carles Dorico dedica un capítol a l’urna d’argent de Sant Bernat Calvó, una de les peces cabdals de l’orfebreria barroca catalana. Una vegada més, Lourdes de Sanjosé ens apropa a l’argenteria i la indumentària d’aquesta època. La construcció de l’actual catedral a finals del segle XVIII i començament del XIX ens l’explica Miquel Mirambell i Valentí Girbau centra el seu capítol en la figura del bisbe Veyán, sota l’episcopat del qual es consagrà la nova catedral. La Biblioteca i l’Arxiu també mereixen un estudi, de Rafel Ginebra. Novament, Marc Sureda estudia la col·lecció de peces procedents de la catedral que es poden veure avui al Museu Episcopal de Vic. La decoració interior de Josep Maria Sert, tant les pintures inaugurades el 1927 com el nou projecte instal·lat el 1945 després de la crema de la catedral durant la Guerra Civil, és explicat per Marta Crispí, Sergio Fuentes i Judith Urbano, i la figura del bisbe Torras i Bages, tan lligada en aquest projecte, per Xavier Baró. Finalment, Sergio Fuentes dedica un capítol a la reconstrucció de la catedral després de la Guerra Civil.