Vés al contingut
prevencio-abusos-cr-00
Fotografia: Bisbat d'Urgell.
Galeria d'imatges

Bisbat d'Urgell La Casa d'Espiritualitat del Sant Crist de Balaguer ha acollit aquest dilluns una jornada de formació permanent per a capellans i diaques de la diòcesi d'Urgell sobre prevenció d'abusos. Una jornada formativa que ha estat dirigida pel director de la Fundació Catalunya Religió, el periodista Jordi Llisterri, i que ha comptat amb la participació d'uns 40 capellans.

Sota el títol 'La prevenció dels abusos, passos fets, mancances i relat dels mitjans', Llisterri ha ofert una visió panoràmica cronològica de la problemàtica dels abusos sexuals en el si de l'Església. El director de la Fundació Catalunya Religió ha distingit entre l'era predigital, abans de l'any 2000; l'explosió de la crisi arran dels casos apareguts als Estats Units, Irlanda i Austràlia, entre els anys 2000 i 2013; i l'etapa més recent de la lluita de l'Església per esdevenir un àmbit segur per als adolescents i joves, liderada pel papa Francesc.

Jordi Llisterri ha insistit que l’Església ha de fer tots els passos necessaris per estar al costat de les víctimes

En el seu relat, Jordi Llisterri ha destacat l'any 2016 com un abans i després en aquest àmbit. Ha parlat de la publicació de la pel·lícula 'Spotlight', que presentava la investigació del diari The Boston Globe. Un mitjà que va aconseguir desemmascarar un escàndol en què l'Església catòlica de Massachusetts havia ocultat un nombre important d'abusos sexuals perpetrats per diversos capellans de Boston i amb què va guanyar el premi Pulitzer l'any 2003. Del 2016 també ha destacat l'aparició de l'anomenat cas Maristes, a Catalunya, on els abusos van ser duts a terme per un professor d’educació física. Per a ell, a partir d’aquests dos casos mediàtics, els mitjans de comunicació van començar a relacionar l'Església catòlica amb els abusos i van començar a aparèixer una sèrie d’informes sobre els casos d’abusos sexuals en el si de l’Església: als Estats Units (2002), a Irlanda (2009), a Austràlia (2017), a Alemanya (2018), a França (2021) i a Portugal (2023).

El periodista ha insistit en el fet que els mitjans han aconseguit crear un relat generalitzat sobre els abusos i l’Església catòlica. Un relat que es concreta en associar pederàstia i celibat; que l’Església ha fomentat un sistema d’ocultació sistemàtica dels casos d’abusos; que no ha col·laborat amb les autoritats civils en la lluita contra els casos d’abusos a menors; o que ha menystingut i no ha escoltat prou les víctimes. Davant d’això, Llisterri ha insistit que l’Església ha de fer tots els passos necessaris per estar al costat de les víctimes i ha de prendre una postura proactiva en favor dels infants.

El bisbat d'Urgell ha presentat el protocol per a la prevenció d'abusos als capellans presents a la formació

També ha intervingut el secretari general del bisbat d'Urgell, David Codina, per presentar als preveres i diaques el 'Protocol per a la prevenció, detecció i actuació davant d’abusos sexuals a menors i persones vulnerables i el Codi de bones pràctiques per a afavorir ambients segurs en l’Església'. Un document que recentment ha aprovat i publicat la diòcesi d’Urgell seguint les orientacions de la Conferència Episcopal Espanyola. En la línia del que ja havia exposat el periodista Jordi Llisterri, Codina ha insistit en la necessitat que l’Església sigui proactiva en la defensa dels infants, adolescents i joves. Una tasca que cal fer creant entorns segurs i de confiança, on els pares puguin deixar els seus fills amb la confiança que l’Església està fent tot el possible perquè les diferents entitats que tenen contacte habitual amb menors siguin espais segurs.

Urgell ha estat una de les primeres diòcesis amb seu a Catalunya en adaptar i fer-se seu el protocol marc de la Conferència Episcopal Espanyola aprovat pels bisbes en l'Assemblea Plenària del novembre del 2022. Aquets protocol vigent i obligatori a la diòcesi d’Urgell des del 18 de febrer de 2023 es divideix en 4 grans capítols: les finalitats i el marc jurídic aplicable; la prevenció de l’abús sexual; la detecció de l’abús sexual; i l’actuació davant l’abús sexual. David Codina ha presentat els principals punts d’aquests capítols per centrar-se especialment en el Codi de bones pràctiques a la diòcesi d’Urgell per a la prevenció de l’abús sexual, insistint en la necessitat de divulgar-lo, fer-lo conèixer entre els diferents agents de pastoral i lluitar, amb el màxim de mitjans possibles, perquè els infants, adolescents i joves siguin protegits per part de l’Església.

Al final de les dues intervencions s'ha establert un diàleg entre els assistents amb preguntes lliures i també s'ha informat sobre l’actual situació social respecte a les denúncies, la col·laboració amb la Comissió que presideix el Defensor del Poble i la resposta a la Fiscalia de l’Estat i de tot el treball que des de la diòcesi s’està fent per lluitar contra els abusos.

L'arquebisbe Joan-Enric Vives ha presidit la jornada i ha compartit amb els participants les notícies rellevants de la vida diocesana i l'estat de salut d'alguns capellans.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.