Vés al contingut

(Claretians) “Reconciliar el progrés econòmic amb la preservació de la casa comuna”. Així ha explicat Bernat Sellarès l'objectiu del seu llibre Economia i ecologia, presentat aquest dijous a la tarda a la Llibreria Claret. La periodista i directora de Catalunya Religió, Laura Mor, ha moderat l'acte que ha comptat amb la participació del pedagog Carles Armengol a més de l'autor del llibre.

Sellarès, en el seu llibre, es pregunta quina és “l'arrel del problema” i perquè la humanitat segueix una cursa frenètica que “desarrela de la casa originària”. El llibre avança parlant del retorn a allò més natural com a acció de canvi econòmic i ecològic. “Allò que ens sosté no és l'aparent poder de tot allò que hem produït els humans”, ha explicat Bernat Sellarès en la presentació. Per a ell, el que sosté a les persones és “l'aparent vulnerabilitat d'un bri d'herba que neix de manera miraculosa en una esquerda de l'asfalt”. Així, Sellarès ha remarcat la idea del subtítol del llibre: “rebrotar per tornar a casa”. Un subtítol que “apunta cap a fora, cap a la creació que és la casa on vivim”, però també cap a dins, a “l'espiritualitat que ens configura com a persones”.

Precisament una idea que també ha subratllat la periodista Laura Mor que ha suggerit afegir “una tercera 'e' al títol del llibre, la d'espiritualitat”. “És un tema molt present en el llibre”, ha explicat Mor. De fet, Sellarès defensa la idea que aquesta dimensió, juntament amb l'experiència interior, "ajuda a relligar els dos termes: ecologia i economia". Dos mons que, per a l'autor, avui dia, estan molt lluny l'un de l'altre. Armengol ha subratllat la idea: “Tot està connectat en aquesta vida”.

Consum conscient, el somni del Papa

“El present volum es proposa aportar idees de canvi inspirades en les encícliques del papa Francesc i, sobretot en el treball dels joves d'Economy of Francesco”, ha explicat Bernat Sellarès que, des del 2020, és un dels coordinadors d'aquest moviment internacional promogut pel Papa per donar una nova ànima a l'economia. Ha destacat la idea del “consum conscient" com a manera per viure “allò que el Papa somiava a l'encíclica Fratelli Tutti”. “Si poguéssim aconseguir veure el veí de casa amb els mateixos ulls amb què veiem els fills, les esposes, els marits, els pares i les mares, que bonic seria!”, ha parafrasejat l'autor.

En la presentació també hi ha hagut espai per xerrar sobre l'abundància i la subsistència. “Per què costa tant trobar un terme mitjà?”, ha plantejat Mor. Sellarès ha explicat que el desarrelament amb la terra “és el que no ens permet veure com afecten les nostres decisions econòmiques del dia a dia”. Sobre això, Armengol ha exposat que l'arrelament és un tipus de connexió “molt més profunda, viva, interactiva i transformadora”.

Durant la presentació també s'ha reflexionat sobre el consum com a única font de plaer; la possessió de béns; les vocacions “oblidades” de l’Església com l’agricultura i la ramaderia; saber trobar el silenci; la sostenibilitat del creixement demogràfic amb el decreixement econòmic; entre d’altres.

Un llibre per a tots els públics

Economia i ecologia forma part de la col·lecció OIKOS publicada conjuntament per l'Editorial Claret i Justícia i Pau. L’objectiu de la col·lecció és “reflexionar sobre l’economia actual i el seu impacte en la societat des de la mirada de l’Evangeli i de la doctrina social de l’Església”, ha explicat el coordinador de la col·lecció, Eduard Ibáñez. Sobre el nou títol, Ibáñez ha assegurat que no està adreçat a especialistes en economia, sinó a tots els públics. “És un llibre curt, amè i suggerent”. “Una delícia”, ha dit.

El primer número de la col·lecció, L’Economia de Francesc, mostrava una panoràmica actual sobre el pensament social de l’Església i, en particular, del papa Francesc sobre l’economia. El segon títol, Repensar l’economia a partir de la pandèmia, reflexionava sobre interrogants que aquesta pandèmia mundial planteja sobre l’economia. El tercer número, Persones i treball, proposava una reflexió sobre un tema crucial: el treball; i aquest quart títol ens invita a reflexionar sobre l’economia i l’ecologia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.