(Jordi Llisterri –CR) El franciscà Santiago Agrelo és el bisbe de les fronteres. Com a arquebisbe de Tànger coneix què representa la frontera entre el nord i el sud de les costes mediterrànies. No parla d'oïdes. I aquest dilluns ho explicava en l'acte inauguració de curs del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia. L'Església dels jesuïtes del carrer Casp de Barcelona es va omplir per escoltar-lo.
"En la nostra església, quan un immigrant demana la benedicció per al viatge, li donem; però és com donar l'extremunció". Això és el que veu que generen "les fronteres que exploten, maltracten i maten els fills que m'ha confiat" i com "la violència s'exerceix en les fronteres amb els pobres".
Per Agrelo aquestes fronteres són contra els pobres, encara que fem servir eufemismes com 'indocumentats' o 'immigració il·legal', o que només fixem l'atenció en els problemes que generen a les societats benestants. I aquesta impersonalització del pobre porta a la "indiferència permanent". A no veure que són "homes i dones obligats a mendicar el pa que tenen dret a guanyar-se amb el seu treball".
L'arquebisbe de Tànger va proposar un lectura evangèlica d'aquesta realitat. I com fa sempre en les seves intervencions, interpel·lant directament als assistents: "Volent guardar la pròpia vida l'estem perdem. Tot allò que fem per obrir els ulls a la societat, no només salva els immigrants, ens salva a nosaltres".
Agrelo creu que el tema és massa greu perquè "els cristians passem de llarg". I reclama "una Església sense fronteres, una Església mare de tots". Per això el seu desig final va ser demanar "que en la frontera, a la llum de la fe, aprenguem a veure'ns a nosaltres mateixos" i "que se'ns confongui amb els pobres, que se'ns vegi com ells".
L'acte d'inici de curs de Cristianisme i Justícia es va obrir amb la benvinguda del seu director, Xavier Casanovas, i un vídeo per presentar les activitats del curs. També es va fer una pregària pels immigrants que creuen el mediterrani, recordant amb espelmes el nom concret de persones que han hagut de fer aquesta travessia.
A l'acte hi va assistir el bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull, i el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, entre altres representants d'entitats social i de pensament de Barcelona. L'acte es va emetre en directe per internet i es va poder seguir a través del Twitter.
L'arquebisbe Santiago Agrelo també va estar aquesta primavera a Barcelona en la celebració de l'Any de la Vida Consagrada de la Unió de Religiosos de Catalunya.
Aquí podeu veure la presentació que es va projectar de les activitats del curs: