Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Bisbat de Tortosa) Dos volums i un total de més de mil tres-centes pàgines analitzen l'església parroquial de Sant Miquel Arcàngel de Batea, coneguda com la catedral de la Terra Alta. El canonge arxiver de la catedral de Tortosa, Josep Alanyà, és l'autor de l'obra que es va presentar divendres passat a l'església parroquial.

Josep Alanyà ha justificat la publicació del llibre com l’ofrena que havia fet al seu poble el dia de les Noces d’Or Sacerdotals, resultat final d’una llarga i ampla recerca als arxius i de consulta oral a les persones que van conèixer el temple en tot el seu esplendor abans de la destrucció de 1936. Amenitzant l’acte amb algunes anècdotes dels seus anys d’escolà, succeïdes en l’àmbit del temple, ha explicat el procés de formació de l’obra, les satisfaccions viscudes i les dificultats trobades pel llarg camí, havent llegit prèviament la dedicatòria múltiple del llibre a la família, als rectors Mascaró i Perulles, al bisbe Moll, a Cristóbal Suñé, als amics d’infantesa i escolania i a tots els bateans. La condició d’ofrena del llibre, volguda per l’autor i compartida per l’Ajuntament, fa que tot el que es reculli de la venda del llibre sigui lliurat a l’escola de la vila per a programes de formació i instrucció dels més joves i menuts.

Finalment, Alanyà ha anunciat que ara està ja treballant en la preparació del llibre La Parròquia de Batea, una obra en què pretén lligar en diacronia històrica, fermament documentada, de cap a fi, la vida civil dels bateans amb la vida religiosa.

Una obra, qualificada pels assistents a l'acte de "rigorosa, científica i exhaustiva, tota una tesi doctoral digna de la monumental església bateana, principal entre les barroques de planta de saló aixecades a Catalunya, Aragó i València". Avui l’església de Batea és el monument barroc més i millor documentat entre els que existeixen. Quinze capítols amplis, rigorosament documentats, fonts i bibliografia inclosos, exhaureixen els aspectes arquitectònics, històrics, artístics, processals, constructius i reconstructius de l’edifici i tot el que conté i ha contingut campanes, orgues, rellotges mecànics i solars, inventaris d’aixovar litúrgic, retaules i sepultures, etc.

L’acte va ser presidit pel bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, acompanyat en la presidència per l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella. La taula presidencial, posada al peu de l’altar major sota la gran cúpula del temple, l’han ocupat, a un costat i altre de la presidència, el rector de la parròquia, Julià Escudé; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Batea, Xavier Galcerà, que ha fet de moderador; Joan-Hilari Muñoz, catedràtic d’Història, que ha presentat l’autor en els seus vessants d’historiador, investigador i arxiver diocesà i capitular; Maria Garganté, professora d’Història de l’Art a la Universitat Autònoma de Barcelona i a l’Ateneu Sant Pacià, presentadora de l’obra; i Josep Alanyà, autor del llibre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.