Vés al contingut
Catalunya Religió
corpus-la-garriga-victor-rodriguez

CR Corpus és la festa per excel·lència d’aquesta població vallesana que des de fa uns anys ha fet una aposta ferma per mantenir viva i amb la seva màxima esplendor la seva celebració més arrelada i participada. Enguany, ultra les tradicionals catifes de clavells  - declarades Element Festiu Tradicional d’Interès Nacional el 2015- i els actes de cultura popular que omplen els carrers de la Garriga, la processó de Corpus, que tanca la diada, serà encara més lluïda.

Els barris de Sant Roc, de Dalt, de Santa Rita i de Montserrat han confeccionat i brodat uns estendards que seran portats per una representació dels seus veïns durant la processó que té lloc un cop acaba la missa.

Els nous estendards seran doncs un nou element de la Festa de Corpus i alhora, un tret distintiu d’aquests barris garriguencs. A part d’aquests barris, cal destacar també que la Societat Coral Aliança, un cor de Clavé en actiu des de 1911, ha decidit també de participar en la processó. Ho faran uns quants dels seus cantaires, que abillats amb la seva tradicional barretina a l’espatlla, portaran el penó modernista que aquesta massa coral conserva des dels seus inicis i que només surt al carrer, pel seu valor i antiguitat, en comptades ocasions.

D’aquesta manera, quatre barris i una coral se sumen a fer més concorreguda i representativa la processó de Corpus de la Garriga juntament amb la resta d’entremesos, grups de cultura popular i conjunts musicals que participaran en la processó acompanyant el Santíssim Sagrament al so de les notes de la cobla Sabadell.

L’Enramada, una Federació que impulsa la cultura popular

La revifalla de la Festa de Corpus, ha estat possible gràcies al bon fer de la parròquia, que encapçala el seu rector, Santi Collell, juntament amb el compromís de l’Ajuntament i l’empenta de l’Associació Corpus la Garriga, que treballen coordinadament amb l'acabada de crear Federació de Balls Populars l’Enramada, una unió de sis entitats que treballen per dotar de significat i d’implicar la cultura popular en diverses celebracions festives. La federació està formada pels diables, sardanistes, grallers, geganters i els balladors de Gitanes i del ball de cintes.

D’aquesta manera, activitats ben arrelades i significades com l’Aplec dels garriguencs a Puiggraciós, la Festa Major o Corpus estan gaudint d’una revifalla i d’una major implicació col·lectiva. Ja el seu nom, l’Enramada, té una clara referència a la festa de Corpus i treballen amb l’objectiu que la cultura popular local, com una enramada, s’enfili per les parets, embelleixi el poble i arribi a tothom.

Es treballa en un nou Protocol que defineixi i emmarqui la festa

Un grup de treball format per l’Ajuntament, la Parròquia, l’Associació cultural Corpus la Garriga i la Federació l’Enramada fa mesos que treballa per redactar un document protocol·lari que defineixi els marcs de la festa i els paràmetres amb que cal celebrar-la per tal que en un futur la festa no pugui desvirtuar-se i alhora, se celebri com pertoca.

Està previst que aquest document, que compta amb la supervisió i assessorament de Nil Rider, historiador, tècnic de patrimoni de la Catedral de Barcelona i expert en cultura popular, s’aprovi per Ple de l’Ajuntament en els propers mesos.

Les monges de Puiggraciós protagonistes d’una catifa

D’entre la trentena de catifes i altars florals que diverses entitats, associacions i carrers confeccionen cada any per guarnir els prop de dos quilòmetres de carrers per on passa la processó, la catifa del carrer Banys 1, una de les més antigues i que compta cada any amb una temàtica concreta, enguany estarà dedicada a les monges benedictines del Santuari de Puiggraciós. El dibuixant garriguenc Pere Iglesias ha dissenyat una catifa de 40 metres de llargada amb la imatge de la Mare de Déu de Puiggraciós, la torre de senyals òptica i la silueta d’unes monges juntament amb el text PUIGGRACIÓS 50, 1973-2023. El motiu no és en va, doncs fins al proper mes de setembre, segueixen els actes de celebració dels 50 anys de l’arribada de les monges de Sant Pere de les Puel·les al Santuari, on hi són des de 1973.

L’ajuntament estrenarà un faldó amb l’escut municipal

L’aposta del consistori per solemnitzar la festa de Corpus també es reflectirà en el gran balcó de l’Ajuntament, d’una quinzena de metres de llargada,  ja que s’ha encarregat un faldó amb tela de damasc on es brodarà l’escut municipal. D’aquesta manera l’Ajuntament disposarà a partir d’aquest corpus d’un guarniment que podrà utilitzar-se per a les principals celebracions locals com Corpus, Festa Major o visites i celebracions institucionals que així ho requereixin.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.