(Laura Mor –CR) Unes branques d’olivera han expressat aquest diumenge el compromís de pau dels cristians amb la creació. Prop de vuit-centes persones de diferents confessions han pregat per renovar la “casa comuna” en la vigília de Sant Francesc d’Assís. Ho han fet a la basílica de la Sagrada Família, en una vetlla ecumènica extraordinària que força a replantejar l’agenda eclesial: els cristians han de treballar per la cura de la natura i ho han de fer plegats.
Els representats de les principals confessions cristianes han pregat, en concret, pels fruits de la propera 26a cimera pel clima, que l’ONU celebra d’aquí a un mes. La COP 26 tindrà lloc a Glasgow de l’1 al 12 de novembre. És un dels punts en què van posar el focus fa un mes el papa Francesc, el patriarca ecumènic i arquebisbe de Constantinoble Bartomeu I, i l’arquebisbe de Canterbury, Justin Welby.
“Si pensem en la humanitat com una família i treballem junts cap a un futur basat en el bé comú, podríem trobar-nos vivint en un món molt diferent”. Així ho deien en el missatge conjunt per la protecció de la creació signat l’1 de setembre. I que marca la necessitat d’una estratègia compartida.
Els tres líders van assenyalar un canvi urgent d’actitud que s’ha recollit aquest diumenge a la Sagrada Família. El bisbe Carlos López de l’Església Espanyola Reformada Episcopal ha llegit un fragment d’aquest missatge que recorda que “escollir la vida significa fer sacrificis i exercir la moderació”. La presència formal d’una cinquantena d’entitats, esglésies i comunitats cristianes confirma que l’Església a Catalunya hi creu i mostra un compromís públic basat en una mateixa espiritualitat ecosocial.
L’espiritualitat que resisteix el consum
El cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha fet una crida similar en acabar la pregària: “Tinguem una mirada nova, un estil de vida i una espiritualitat que conformin una resistència en front de l’imperi del mercat i de la producció i el consum desmesurats”.
En la seva intervenció ha demanat posar “mesures correctores al nostre sistema capitalista” perquè “l’economia està al servei de les persones i de la casa comuna, i no a l’inrevés”. I ha reiterat el missatge que es desprèn del relat bíblic de la creació: “La terra ens precedeix i ens ha estat confiada, nosaltres som només uns humils administradors”.
A post shared by Catalunya Religió (@catreligio)
Confessar fracassos i deficències
La vetlla ha tingut també un moment per demanar perdó. “Hauríem de confessar els nostres fracassos i deficiències per fer els canvis i sacrificis necessaris, de manera que tothom tingui allò suficient per sobreviure i que tota la creació alabi el nom del Senyor”, ha demanat el patriarca Bartomeu I, en una altra intervenció, que ha llegit l’arquebisbe metropolità d’Espanya i Portugal Bessarion, del Patriarcat Ecumènic de Constantinoble.
En una adaptació de la Laudato si’, el pastor Javier García, director d’Agape Europa i president de Cristians per Terrassa, i Maria Rosa Ocaña, delegada d’ecumenisme de l’Església ortodoxa del Patriarcat de Sèrbia, han conduit l’acte penitencial a reconèixer els abusos de la societat contra el medi ambient i contra la mateixa comunitat humana: “Per la nostra voluntat de dominar, milions de membres de la nostra família humana són desplaçats de casa seva”. La trobada a Barcelona ha servit també per donar gràcies per la creació. I ho han fet orientant-se a cada pregària cap a un dels quatre punts cardinals. Una manera de significar, també amb el gest del cos, la necessitat de fer-se càrrec i cuidar tota la Terra.
Ha conduit l’acte Maria Bargalló, coordinadora de la Xarxa Laudato Si’ i vicepresidenta de Justícia i Pau de Barcelona. Omella, Bessarion i Carlos López han compartit la presidència del presbiteri. I al seu voltant, s’hi han reunit representants de les diverses confessions cristianes convocants, provinents d’una dotzena de realitats eclesials diferents. Entre d’altres, la pastora Ruth Giordano, de l’Església Evangèlica Unida de Terrassa, el rector de l’Església Sant George’s de Barcelona de la comunió anglicana, John Brown Chapman, la pastora i vicepresidenta de l’Església Evangèlica Espanyola Marta López, la pastora Noemí Cortés, presidenta de la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya, el pare de l’Església ortodoxa del Patriarcat de Romania Constantin Alín, el president de l’Església Evangèlica de Catalunya, el pastor Jonathan Navarro Estrada, el delegat episcopal d’ecumenisme del bisbat de Terrassa, Josep Esplugas, el rector de la Sagrada Família, Josep M. Turull, la directora del Secretariat d'ecumenisme de l'Arquebisbat de Barcelona, Montserrat Puigdellívol i els germans la comunitat de Taizé Pere Foz i Cristian Espinoza.
Des dels primers bancs a tocar de l’altar també han assistit a la vetlla la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, Khalid Ghali, l’arquitecte director de la Sagrada Família, Jordi Faulí, la directora de Mans Unides Barcelona, Mireia Angerri, el director de Justícia i Pau Barcelona, Miquel Torres i el president de l’entitat, Eudald Vendrell, el president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, Carles Armengol, el president del Grup Sant Jordi, Pere Fàbregues, el secretari de la Unió de Religiosos de Catalunya, Llorenç Puig, i el president de la Fundació Escoles Parroquials, Ignasi Garcia i Clavel, així com diversos representants de les Càritas Diocesanes de Barcelona, Sant Feliu i Terrassa. El Cor Gospel Carlit, el Cor Sagrada Família i l’organista del temple, Juan de la Rubia, han posat la música en aquesta vetlla extraordinària.
En anteriors convocatòries, la província eclesiàstica de Barcelona havia celebrat la vetlla ecumènica amb motiu del Temps de la Creació a la Parròquia de la Mare de Déu de Betlem, el 2020, i al Santuari de la Mare de Déu del Carme de Barcelona, el 2019.
Podeu recuperar la celebració, aquí: