Vés al contingut
Fotografia: G. Simón | Arquebisbat de Barcelona.
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) El nom de Joan Roig i Diggle s’ha inscrit en el llibre dels Sants. La basílica de la Sagrada Família ha acollit aquest dissabte al matí la beatificació d’aquest jove laic, fill del Masnou. Una celebració marcada per l’absència d’alguns dels amics i familiars del nou beat a causa de les restriccions sanitàries per la pandèmia. Això sí, amb el rerefons de l’evangeli del gra de blat, l’acció de gràcies per la vida d’un “jove cristià conseqüent” i la petició “que esdevingui llum del món”.

Fill de pare català i de mare anglesa, el dia 3 d'octubre de 2019 el papa Francesc va aprovar el Decret de Beatificació de Joan Roig. Aquest dissabte a la sagrada Família s’han aplegat familiars del nou beat, així com els postuladors i membres de l’Associació d’Amics de Joan Roig i Diggle. Els familiars i amics del Masnou i de Santa Coloma no han pogut assistir-hi a causa de les restriccions per la pandèmia. En la celebració, s’han portat les relíquies del sant fins al presbiteri, el cardenal i arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella les ha venerat, les ha encensat i ha pregat davant del reliquiari.

“Haurem de fer-lo compatró de l’apostolat dels joves a Barcelona”, ha dit Omella sobre Joan Roig en l’inici de la seva homilia. I ha posat l’accent en la seva fe viscuda en comunitat. Roig va ser membre del grup ‘Mar Blava’ de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, i va ser catequista de la parròquia de Sant Pere del Masnou.

“Compromès en cos i ànima amb la lluita per la justícia”

Després de recordar que Roig es va posar a treballar als catorze anys quan el seu pare es va arruïnar, l’arquebisbe ha assenyalat que “l'experiència laboral l'ajudarà encara més a solidaritzar-se amb els més pobres”. La germana de Roig recordava que “Joan comentava a casa amb tristesa com patia quan viatjava en tren i veia com els fogoners treballaven durament per guanyar un miserable jornal”.

Segons Omella, el jove Joan Roig “coneixia la doctrina social de l’Església” perquè a “l’Acció Catòlica llegien i estudiaven els textos del magisteri”. Ha destacat que “Joan va estar compromès en cos i ànima amb la lluita per la justícia, per la pau i per la solidaritat”. I que era conscient de les necessitats del seu context social: “Joan volia transformar la societat, similar a la que actualment ens toca viure, però no des de la violència, sinó des de l’Evangeli”.

La pregària i el perdó

El cardenal ha apuntat també que “el seu testimoni pot suscitar en nosaltres el desig de seguir Crist amb alegria i generositat”. I ha dit que “Joan Roig pot ser un model de vida cristiana per als joves i adults de la nostra societat”. De la seva figura ha recordat que va morir perdonant els qui l’anaven a matar. Va morir la matinada del 12 de setembre de 1939 a prop del cementiri de Santa Coloma de Gramenet amb 19 anys.

També ha parlat de com “estimava la pregària i buscava sempre un moment del dia per trobar-se tot sol amb Déu”. I de la necessitat que tenia de “participar en l’eucaristia”. Com el moment abans de ser capturat, quan “va combregar i va tranquil·litzar la seva mare” dient-li “Déu és amb mi”.

10 anys de la dedicació de la Sagrada Família

La beatificació, en aquest 7 de novembre, ha coincidit amb els deu anys de la dedicació de la Basílica de la Sagrada Família pel papa Benet XVI. I també amb la cloenda de l’any dedicat als joves dins del pla pastoral diocesà.

El bisbe auxiliar de Barcelona Antoni Vadell ha concelebrat la cerimònia, presidida per Omella, amb un altar tenyit de casulles vermelles, símbol de la sang dels màrtirs. La celebració ha comptat també amb el nunci apostòlic, l’arquebisbe Bernardito Auza, junt amb bona part de l’episcopat català, amb el cardenal Lluís Martínez Sistach, l’arquebisbe de Tarragona Joan Planellas, l’arquebisbe d’Urgell Joan-Enric Vives, els auxiliars de Barcelona Sergi Gordo i Javier Vilanova, el bisbe de Vic Romà Casanova, el de Terrassa Josep Àngel Saiz, el de Sant Feliu Agustí Cortés, el de Tortosa Enric Benavent; així com també el secretari general de l’Escola Cristiana, el jesuïta Enric Puig, i bona part del clergat diocesà, entre d’altres, Josep Maria Turull, rector de la Sagrada Família, Bruno Bérchez, delegat diocesà d’anunci de la fe i d’iniciació cristiana o Joan Cabot, director del Secretariat diocesà de pastoral amb migrants.

La celebració, que s’ha retransmès per internet i que s’ha pogut seguir també per Canal 8TV i per RàdioEstel, amb un 20% d’aforament, 588 persones, ha començat amb aquest breu documental sobre la vida del nou beat:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.