(Laura Mor –CR) “La més democràtica de les belles arts”. Així defineix el gravat Antoni Gelonch, comissari de l'exposició que acull el Museu d'Història de Barcelona amb motiu dels 500 anys de la Reforma protestant. Tres anys de feina han resultat en la recopilació de dues-centes seixanta obres, entre gravats, llibres, objectes, escultures i mapes que comparen la mirada catòlica i la protestant en el marc de l'Europa moderna.
“És evident que hi ha una dimensió espiritual darrere dels gravats”, explica Gelonch en aquesta entrevista. Sota el títol 'Imatges per creure. Catòlics i protestants a Europa i Barcelona, segles XVI-XVIII' l'exposició compta amb un gruix considerable de peces de la col·lecció particular Gelonch Viladegut. Però també s'hi troben objectes originals i reproduccions provinents de diversos arxius, museus i biblioteques catalans, alemanys, austríacs, suïssos, nerlandesos i americans.
El comissari assegura que es tracta de “l'exposició més important del sud d'Europa sobre la Reforma protestant” i des de l'organització aspiren a convertir-la en itinerant. Per ara, i fins el 14 de gener, es pot visitar al Museu d'Història de Barcelona.
La mostra neix amb ànim commemoratiu i ofereix una mirada històrica, estètica i analítica de la força propagandística del gravat arran del descobriment de la impremta. En aquest altre vídeo, Gelonch descriu com han estructurat l'itinerari de l'exposició.