Vés al contingut
Galeria d'imatges

(CR) Josep Maria Ballarín, que va morir la matinada de divendres, ha estat acomiadat aquest dissabte a amb un concorregut funeral a l'església de Santa Eulàlia de Berga i, després, ha estat enterrat a Gòsol. La missa exequial a Berga ha estat presidida pel bisbe de Solsona, Xavier Novell, acompanyat de l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, i el bisbe emèrit de Solsona, Jaume Traserra. L'Església no ha pogut acollir tota la gent que s'hi ha apropat per acomiadar a mossèn Ballarin.

La missa havia estat preparada pel propi difunt i ha estat una cerimònia profundament religiosa fins el més mínim detall. L'ús exclusiu del cant gregorià en la música de les exèquies, interpretat per una excel·lent capella coral, o el desig que el rector de Gósol, Ramon Anglerill, intervingués també a l'homilia "sense límit de temps" eren dues de les condicions més visibles d'aquesta voluntat. Anglerill, visiblement emocionat, ha recordat també l'ajuda de que rebre Ballarín els darrers anys de la bergedana Emília Serra.

A més, el recordatori resumia molt bé la combinació de senzillesa i profunditat que ha mantingut tota la cerimònia al llarg de dues hores amb un text del mateix Ballarín: "No tingueu por de Déu. A reveure". Al final de la celebració també ha intervingut per exprés desig de Ballarín el capellà cerverí Eduard Ribera, membre del Fòrum Ondara que el bisbe Novell havia destituït d'arxipreste fa tres anys, i Ramon Barniol, l'actual capellà custodi del Santuari de Queralt que Ballarín va regentar durant 35 anys.

Moltíssimes persones passaven amb respecte pel costat del taüt del conegut capellà i escriptor, cobert amb la bandera de Catalunya, just el dia que hauria celebrat el seu sant. El bisbe Xavier Novell ha centrat l'homilia en la relació entre la vida del difunt i les benaurances, "potser el que més ha predicat mossèn Ballarín al llarg de la seva vida de capellà", ha dit. Com exemple ha citat el seu llibre Francesco com una obra fonamental. Novell a reconegut que amb la mort de Ballarín "s'acaba una generació de capellans extraordinaris".

Al final de la celebració, mossèn Ramon Barniol, amb qui Ballarín s'inspirà per construir el personatge de la novel·la Mossèn Tronxo, visiblement emocionat, deia que l'estil de Josep Maria Ballarín era "aquest que li feia dir que era més de taverna que d'esglésies". Amagava un profund servei a Déu i "sabia parlar de Déu als homes perquè aquests l'entenguessin". Barniol ha recordat un Ballarín que era "feliç" amb molt poques coses: "Déu, la família, els amics, els llibres, Catalunya i el Barça".

L'acte ha tingut una nodrida representació institucional, molts amics personals de Ballarín, encapçalades pel president Carles Puigdemont, acompanyat de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós -amb altres regidors de la CUP-, del vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Toni Comín i dels diputats a les Corts Francesc Homs (DL) i Joan Capdevila (ERC), els dos darrers deixebles de Ballarín formats al GEN. L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, i l'expresident del Barça, Joan Laporta, són dos dels amics personals de Ballarín que també hi han assistit.

Acomiadat a Gósol amb Els Segadors

Després de la missa exequial, les seves restes s'han traslladat a Gósol. La parròquia de Santa Maria de Gósol ha acollit la darrera pregària per l'ànima de mossèn Josep M. Ballarín, en un clima més entranyable. A la celebració hi ha assistit la família, tots els veïns del poble de Gósol i amics com els presidents Pasqual Maragall i Jordi Pujol. L'acte ha estat presidit per l'arquebisbe d'Urgell, Mons. Joan-Enric Vives.

En arribar la comitiva fúnebre a Gósol, ja l'esperaven els veïns a l'església de Santa Maria. Allà, l'arquebisbe Vives i mossèn Anglerill han rebut les despulles de mossèn Ballarín a prop de l'altar i s'ha fet una pregària, que ha estat solemnitzada pel Cor Parroquial. Anglerill ha glossat breument la persona tan pròxima a ell i el nebot de mossèn Ballarín, Josep Monset, ha llegit dos fragments del seu llibre El sac dels records, en els que parla de la seva mare i del seu recorregut vital fins arribar a Gósol.

Després, els assistents, seguint la tradició al poble, han acompanyat el fèretre caminant fins arribar al cementiri, on el cor ha cantat dos cançons escrites per mossèn Ballarín mentre el cos era colgat. S'ha fet la pregària del Parenostre i l'Ave Maria i s'ha encomanat l'ànima del difunt. En acabar, se l'ha acomiadat amb Els Segadors, l'himne nacional de Catalunya.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.