Vés al contingut

(CR) En els últims 6 mesos, de novembre de 2020 a abril de 2021, s’han registrat prop de 5.800 expressions d’odi, un 36% més que el mateix període de l’any anterior. La comunitat bahá’í torna a denunciar la situació “aberrant i alhora desconeguda” que viuen a l’Iran. Alerten dels efectes i les greus conseqüències sobre la població creient que poden derivar dels discursos d’odi i de difondre informació falsa. I fan una crida a visibilitzar la persecució sistemàtica que viuen com a minoria religiosa en aquest país musulmà.

Des de la comunitat de Barcelona proposen per aquest dijous dia 15 de juliol la campanya #StopHatePropaganda. Amb aquesta etiqueta volen reunir missatges de suport a Twitter en la franja horària de 19 a 21 h. També demanen compartir a xarxes socials les publicacions realitzades des del perfil de Facebook @SolidaridadBahai i a Twitter a @DDHHBahai.

Comparteixen “l’alarma i preocupació” pels seus correligionaris a l’Iran. Elisabeth A. Lheure, de l’Assemblea Espiritual dels bahá’ís de Barcelona, alerta que “una creixent campanya d’incitació a l’odi contra els bahá’ís, institucionalitzada i patrocinada pel mateix govern, els està posant en perill a qualsevol racó d’aquell país”.

Només els darrers quatre anys, des de 2017, han documentat 33.000 articles i continguts de propaganda anti-bahà’í. I alerten: “L’experiència arreu del món ens diu que aquestes campanyes d’incitació a l’odi són l’avantsala de greus accions contra la comunitat a la qual s’estigmatitza”.

Una recerca superficial d’aquests materials apunta que hi ha més de 100 pàgines web amb contingut anti bahá’í. Entre aquests espais web es troben el del Ministeri de Cultura i Orientació del govern iranià, el lloc semioficial de notícies Kayhan i pàgines web personals de líders religiosos com l’aiatol·là Safi Golpaygani o l’aiatol·là Subairi Zanjani.

Ara fa un mes l’autora iraniana Mahvash Sábet va presentar a Barcelona el seu llibre de poemes basats en els seus 10 anys d’empresonament, en un acte que va aplegar, entre d’altres, a una de les traductores del llibre, Ryma Sheermohammadi; Eduard Ibàñez, advocat, docent i membre de Justícia i Pau i Adriana Ribas, coordinadora d’Amnistia Internacional a Catalunya.

Sábet va ser detinguda el 2008 i sentenciada a 20 anys de presó pel sol fet de ser bahá’í. La Fe Bahà’í és minoria religiosa no musulmana més nombrosa de l’Iran, perseguida sistemàticament per les autoritats del país des de fa dècades.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.