Vés al contingut
Catalunya Religió
maristes-salvem-associacionisme-educatiu-01
Fotografia: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Galeria d'imatges

MINYONS ESCOLTES I GUIES DE CATALUNYA Més de 500 agrupaments i esplais d’arreu de Catalunya s’han mobilitzat en una jornada reivindicativa unitària per defensar el reconeixement del lleure educatiu de base voluntària i comunitària. La protesta s’ha iniciat aquest dissabte 1 de juny amb un matí de cau i esplai al carrer als pobles i ciutats de les agrupacions, i ha conclòs amb una gran manifestació a les 17:30 h de la Plaça Tetuan a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. La concentració, que ha comptat amb la participació de milers d'infants, joves, famílies, caps i monitores, ha estat convocada per Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG), Esplais Catalans, i Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans (MCECC), el Centre Marista d’Escoltes i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC).

Els participants han reclamat la visibilització i el reconeixement de la tasca de l’associacionisme educatiu. Una demanda històrica que ha guanyat força aquestes últimes setmanes arran de la crisi dels terrenys d’acampada que ha interromput de manera forçosa la preparació dels campaments d’estiu d'agrupaments i esplais.

Aquesta situació s’ha agreujat amb el comunicat a les entitats que cal tancar 79 dels 156 terrenys d’acampada per manca d’autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua a tan sols dos mesos de l’inici de la campanya. Fet que ha provocat la reubicació a contrarellotge de més de 200 reserves fetes a terrenys per als mesos d’estiu, afectant 12.000 infants i joves. Això ha generat un gran malestar entre les entitats d’associacionisme educatiu, les quals defensen els campaments com "una eina pedagògica essencial". A més, també han reivindicat que treballen durant tot l’any per preparar aquestes activitats al voltant del seu projecte educatiu.

Una jornada reivindicativa multitudinària

Les accions matinals de l’1 de juny han tingut lloc arreu del territori català. Esplais i agrupaments han ocupat l’espai públic, agrupant-se en places i carrers, per a preparar-se per a la manifestació de la tarda amb activitats de reflexió, tallers de pancartes i jocs. Alguns dels municipis on s’ha pogut presenciar aquesta activitat han estat Vic, Girona, Viladecans, Solsona, Cervera, Vilafranca i diversos barris de la ciutat de Barcelona, entre altres. 

La manifestació de la tarda, que ha mobilitzat 5.000 persones, ha servit per fer sentir la veu de l’associacionisme educatiu i denunciar l’ofec administratiu a què es veu sotmès la seva tasca. En la lectura d’un manifest davant del Palau de la Generalitat, les entitats convocants han assenyalat que fa molts anys que pateixen restriccions d’activitat, i que aquesta nova situació ha estat “la gota ha fet vessar el got”. Posen de manifest que això s’agreuja després de quatre anys de burocràcia excessiva, amb l’impacte de la Covid-19 i les restriccions derivades de l’emergència climàtica que dificulten la celebració dels campaments amb normalitat.

La promoció i reconeixement real de l’associacionisme educatiu, la demanda principal

En la lectura del manifest, les entitats convocants també han posat sobre la taula altres problemàtiques cronificades que travessen l’associacionisme educatiu. D’una banda, la manca de locals dignes on acomplir les seves activitats, amb desenes d'agrupaments i esplais esperant solucions. De l’altra, la dificultat de fer ús de l’espai públic per excés de burocratització en els permisos.

“A aquests tràmits eterns i sovint gairebé impossibles que hem de dur a terme, també s’hi suma la privatització d’aquest espai, que és cada cop més ferotge”, recalquen. També han fet palès com la precarietat juvenil ataca el sector, sustentat per la implicació de caps i monitors voluntaris que dediquen el seu temps lliure a fer educació comunitària arreu del territori. 

“Seguim reivindicant que el reconeixement de la nostra tasca és imprescindible perquè som un moviment de país que arriba a centenars de barris, pobles i ciutats amb milers d’infants i joves i les seves famílies”

Aquests últims dies, representants de les entitats s’han reunit amb el Departament de Drets Socials amb l’objectiu de seguir treballant per a garantir campaments per tothom en aquesta campanya d’estiu. Les bases assentades en aquestes reunions han de servir per lligar un acord que garanteixi el reconeixement real de l'associacionisme educatiu i, en conseqüència, la viabilitat dels campaments a la natura a llarg termini.

“Seguim reivindicant que el reconeixement de la nostra tasca és imprescindible perquè som un moviment de país que arriba a centenars de barris, pobles i ciutats amb milers d’infants i joves i les seves famílies”, assenyalen. I afegeixen que són un “un moviment educatiu de transformació social que lluita cada dia per viure en una societat més justa i sostenible”.

L’associacionisme educatiu de base voluntària i comunitària

Els esplais i agrupaments són aquells agents educatius que conformen l’educació en el lleure de base comunitària del país. Amb la seva activitat els cap de setmana i a l’estiu amb els campaments, colònies i rutes reivindiquen l’educació en el lleure com a motor de canvi, arrelament i implicació social. 

Hi ha 60.000 infants i joves arreu del territori que formen part d'agrupaments i esplais. Estan formats per persones joves que, de forma voluntària, decideixen educar infants i joves en el joc, l’aprenentatge col·lectiu i la implicació comunitària, per tal d’acompanyar-los perquè esdevinguin persones crítiques, conscients, actives i compromeses amb la societat. 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.