Vés al contingut
Autories
50 anys ABCat

CREl 28 de setembre de 2024, el Centre Tarraconense El Seminari va acollir la celebració del 50è aniversari de l’Associació Bíblica de Catalunya (ABCat). L’acte va comptar amb la participació de diverses figures religioses i acadèmiques de renom, com Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona; Joan Ferrer i Costa, president de l’ABCat; Armand Puig i Tàrrech, president de l'AVEPRO, i el Dr. Andreu Muñoz i Melgar, delegat de Cultura de l'Arquebisbat de Tarragona. Tots ells van destacar la rellevància de l’ABCat en la promoció de l’estudi bíblic en català i la seva contribució a la formació religiosa i cultural del país.

Fundada el 21 de setembre de 1974, l'Associació Bíblica de Catalunya va néixer amb el suport de l'arquebisbe de Tarragona d'aleshores, Josep Pont i Gol, i amb l'aval dels bisbes de les altres diòcesis catalanes. L’aprovació oficial es va formalitzar mitjançant un decret signat per Pont i Gol, que va convertir l’associació en l’òrgan col·legial de la Conferència Episcopal Tarraconense, encarregat de fomentar la investigació bíblica i de promoure l’apostolat bíblic en les seves diverses manifestacions a Catalunya.

Durant l’acte commemoratiu, es va fer un repàs a la trajectòria de l’associació, que al llarg de mig segle ha treballat intensament en la difusió de la Bíblia i dels seus valors a la societat catalana. El Dr. Joan Ferrer va destacar el compromís de l’ABCat amb l’educació bíblica i va subratllar la seva tasca en la traducció i estudi dels textos sagrats en llengua catalana. Per la seva banda, el Dr. Armand Puig va posar èmfasi en la importància de la Bíblia com a font d’inspiració espiritual i cultural.

El Dr. Andreu Muñoz va afegir que la tasca de l’ABCat ha estat clau no només per a la comunitat cristiana, sinó també per al desenvolupament cultural de Catalunya. L'associació ha contribuït a que la Bíblia formi part del patrimoni cultural del país, destacant la seva influència en el pensament, l’art i la literatura catalanes.

L'arquebisbe Joan Planellas, en la seva intervenció final, va reflexionar sobre la centralitat de la Paraula de Déu en la vida de l’Església i la necessitat de mantenir viva la missió de l’ABCat. Va recordar que la Bíblia és una guia espiritual indispensable i va fer una crida a continuar amb el treball d’evangelització i formació bíblica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.